Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók:
- 250 gramm zsenge cukkini hámozva, szükség esetén magozva, kisebb darabokra aprítva,
- 150 ml sűrűbb, tartalmasabb növényi tej (elsőként kókusztejjel készítettem, de földimandula vagy akármilyen növényi tejjel is elkészíthető),
- egy csipet Nature Cookta Parajdi só (fontos bele),
- egy vaníliarúd kikapart magjai,
- 20 gramm N&Z Kókuszolaj,
- 20 gramm Nature Cookta VCO Kókuszolaj,
- egyéni ízlés és diéta szerinti édesítés (Nature Cookta Eritritol, Nature Cookta Nyírfacukor),
- egy teáskanál Nature Cookta special Pektin.
Elkészítés:
A pektin és VCO kókuszolaj kivételével a hozzávalókat kb. 10 perc alatt összefőzzük. Beleszórjuk a pektint, azonnal krémesre turmixoljuk, majd ezután lassú tűzön folyamatos kevergetés közben néhány perc alatt sűrűbbre főzzük. Hűvösebb helyen langyosra hűtjük, végül hozzámixeljük a VCO kókuszolajat is. Tálkákba töltjük és hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálalhatjuk gyümölcsökkel, aszalványokkal, diófélékkel, de piskóta, palacsinta vagy gofri töltelékeként is funkcionálhat.
Tippek:
1. Aki nem érzékeny a tojásra, a VCO kókuszolajjal egy időben egy tojás sárgáját hozzáturmixolva tovább gazdagíthatja, krémesítheti a desszertet.
2. Érdemes kipróbálni olyan variációval, hogy nem kókusztejjel főzzük hanem mandulatejjel. Ez esetben a végén nem VCO kókuszolajjal mixeljük össze, hanem Nature Cookta hidegen sajtolt Mandulaolajjal. Ezzel a variációval folyékonyabb, mártásosabb végeredményt kapunk és a mandula aroma fog leginkább dominálni.
3. Hozzátehetünk egyéb kompatibilis kiegészítőket is: pl. kollagén peptidek, diétába illesztett fehérjepor, glicin, kurkuma por, L-glutamin stb.