Tonhalas quinoa pizza
Beküldte: Laczkó Zsuzsanna
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű pizzához):
- 50 gramm Nature Cookta basic Quinoa (előre ki kell mérni, majd alaposan, nagyobb mennyiségű vízben át kell mosni, lecsepegtetni),
- 60 gramm fehérrépa vagy paszternák (nyersen kimérve ennyi),
- 180 gramm víz,
- 50 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 5-10 gramm (ízlés szerint) Nature Cookta Himalája só,
- 1 mokkáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna,
- 1 teáskanál bio citrom leve,
- 1 evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj.
Hozzávalók a feltéthez:
- fél üveg magozott, zöld olívabogyó sós lében,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- ízlés szerint Nature Cookta Himalája só,
- kb. egy evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj,
- 195 gramm natúr tonhal konzerv sós lében (nem olajban),
- zöld vagy szárított fűszerek felaprítva: bazsalikom, oregánó, rozmaring (én zöld fűszert használtam, de akinek nincs saját kiskerti vagy nem kap a piacon, természetesen lehet szárítottat is használni),
- egy maréknyi házi szalonna felkockázva.
(Persze ez ízlés dolga is, ami a képeken látszik azt én így készítettem, szempont volt az, hogy ne tartalmazzon “csucsorféléket” , azaz paradicsom-paprikát se.)
Elkészítés:
A kimért quinoa-t alaposan, nagyobb mennyiségű vízben átmossuk, lecsepegtetjük, félretesszük. A gyökérzöldségeket a kimért sós vízben puhára főzzük, majd a quinoa-val együtt krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, majd a tápióka keményítőt is, (ha akarjuk szárított pizzafűszereket is szórhatunk bele), szódabikarbónát teszünk hozzá, amit bio citromlével kipezsegtetünk és tapadásmentes, kerek formába öntjük a tésztát (24 cm-es formát használtam) és 200 Celsius fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre. (Ha van légkeveréses funkció akkor azt érdemes választani).
Ez idő alatt elkészítjük a feltétet: aprított hagymát párolunk kevés kókuszolajon és a lecsepegtetett tonhalat beleforgatjuk. A magozott, zöld olívabogyókat késsel elfelezgetjük, házi szalonnát szeletelünk, felkockázunk.
15 perc elteltével, (vagy amikor a teteje már kérgesedett) kivesszük és rápakoljuk az előzetesen elkészített feltétet: a vöröshagymás tonhalat legalulra, erre rá a felezett olívabogyókat, aprított zöld fűszereket és kockázott szalonna darabokat. Még kb. 15 percig sütjük, de mérsékeljük a hőmérsékletet 200 Celsius fokról kb. 160 Celsius fokra, hogy a fűszerek ne szenesedjenek rá.