Pikáns ízvilágot kölcsönözhetünk ételeinknek, ha ízesítésükre tökmagot használunk. Önmagában fogyasztva is nagyszerű csemege, de kiváló összetevője pogácsáknak és kenyereknek is. A héj nélküli olajtök nemesítése a belőle készített értékes alapanyagok nagyobb mértékű elterjedését tette lehetővé.
A Nature Cookta Tökmagolaj dióra emlékeztető aromájú olaj. A magokat pörkölés nélkül, mechanikusan préselik. A kiváló minőségű terméknek karakteres íze és jellegzetes vöröses színe van.

Tök a történelemben

Közép- és Dél-Amerikából származik a tök, melynek történelme több tízezer évre is visszanyúlik. A mindennapok élelmiszerei között szerepelt az aztékoknál, inkáknál és a majáknál is. Amerika felfedezésével Európában is ismert lett ez a mexikói kultúrnövény. Nagymértékű elterjedését a tengerentúli felfedezéseknek köszönheti. A hosszú hajóutak során több funkciót is betöltött: nem csak kedvelt szuvenír, hanem igazán különleges alapanyaga a tengerészek konyhájának. A 16. századtól már minden kikötőben megtalálhatták. 1536-ban Oláh Miklós írásában maradt fenn, hogy már akkoriban a földeken rengeteg dinnyét és tököt termesztettek. Az elmúlt századokban receptek is tanúsítják a tökmag felhasználását.

Hazánkban jelenleg öt főfajtája található meg: amit főzhetünk, süthetünk, takarmányként használhatunk és díszítésként. Az ötödik fajtát, az olajtököt a 20. század elején honosították. Termesztése az Őrségben kitüntetett szerepet tölt be.

A 30-as évek töktermesztésének célja elsősorban az olajnyerés volt. A II. világháborúban az egyik legfontosabb élelmiszer szerepét töltötte be.

A (olaj)tökről további érdekességeket a Terebess oldalán olvashat:

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/olajtok.html

Tökmagolaj a konyhában

Íze nagyon jól harmonizál a krémlevesekhez, salátákhoz, pestokhoz. Salátaszószt készíthetünk mustár, só, és ecet hozzáadásával. Ínyenc falatokkal nyűgözhetjük le a vendégeinket, ha a Nature Cookta Tökmagolajat fokhagymával, zöldfűszerekkel keverjük össze. Főzelékek, főtt tészták készítésénél elegendő pár cseppet használni. Dekorációnak is megfelel jellegzetes vöröses árnyalata miatt. Önmagában fogyasztva is kiváló, de a reggeliknél a vaj helyettesítésére is remek. Fagylaltot és süteményeket készíthetünk belőle. Sütésre ne használjuk, alacsony füstpontja miatt. Nyers zöldségek és gyümölcsök fantasztikus pikáns ‘fűszere’.

A Nature Cookta Tökmagolaj hidegen sajtolt konyhai alapanyag, a stájer olajjal ellentétben készítésekor nem pörkölik meg a magokat.

A tökmagolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 3695 kJ/899 kcal,
zsír: 99,8 g,
amelyből telített zsírsavak: 17 g,
szénhidrát: 0 g,
amelyből cukrok 0 g,
fehérje: 0,2 g,
só: 0 g

Tartalmaz: 100% tökmagolaj

Kiszerelés: 250 ml

Megosztás:
  • 2
  •  
  •  
  • 1
  •