Stollen gluténmentesen

Beküldte: Mayer Andrea

6 személyre

Hozzávalók:

  • 10 dkg Nature Cookta Tápióka keményítő
  • 15 dkg Nature Cookta Amarántliszt
  • 15 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 1 tk Nature Cookta Útifű maghéj liszt
  • ½ citrom reszelt héja
  • 9 dkg gyümölcscukor
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás és 1 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 10 dkg aszalt gyümölcs
  • 5 dkg csokicsepp
  • 1 dl rum

Tetejére: olvasztott vaj és nyírfacukor vagy porcukor

Az aszalt gyümölcsöket kockára vágjuk és rumba beáztatjuk. A langyos tejben, 1 mk gyümölcscukorral felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet, a tápióka keményítőt, az útifű maghéj lisztet, a reszelt citromhéjat és a gyümölcscukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat. Dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk. Miután összeállt, hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöt és a csokicseppet. Letakarva, meleg helyen 1 órát hagyjuk kelni, hogy a duplája legyen a tészta.
Miután megkelt, lisztezett szilikonlapon megformázzuk, és sütőpapíros tepsibe fektetjük. 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, még forrón lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk nyírfacukorral vagy porcukorral. Ha teljesen, kihűlt felszeleteljük.

Elkészítési idő: 1,5 óra (ebből 1 óra a kelesztés ideje)