Sós töltött kígyórétes

Beküldte: Laczkó Zsuzsanna

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg cassava gari,
  • 5 dkg Nature Cookta Tápióka keményítő,
  • 2 dkg Nature Cookta Kókuszliszt,
  • 1 dkg Nature Cookta Bambuszrost,
  • 2 dkg Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
  • 1 teáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna + kevés ecet kipezsegtetni,
  • 23 dkg gyökérzöldség (lehetőség szerint világos vagy fehér),*
  • 2 dl főzővíz, só + fűszerek ízlés szerint, 2 evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj.

Egyéb hozzávalók:

  • 1 kicsi tojás sárgája,
  • egy maréknyi szezámmag,
  • tölteléknek húspástétom + zöldségek ízlés szerint vagy paleo sajt, vagy főtt tojások vagy ki mit szeret.

Elkészítés:

A zöldségeket puhára főzzük a sóval, fűszerekkel és zsiradékkal együtt simára leturmixoljuk.
A szárazakat alaposan összekeverjük, majd mehet rá a pürésített massza még melegen.
Két cipót formázunk és hagyjuk kicsit pihenni. Néhány perc (kb. 10 perc) várakozás után elnyújtjuk, ízlés szerint betöltjük és befonjuk. A tetejét lekenjük tojássárgájával és szezámmaggal megszórjuk.

Előmelegített 200 Celsius fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük, majd mérsékeljük 175 Celsius fokra és még kb. 20-25 perc, de figyeljük, mert minden sütő másképp süt picit.

Töltelék: húspástétom, paleo sajt, szeletelt hagyma, vagy főtt hús, karikázott főtt tojás + zöldségek.

Elkészítési ideje:
főzés, összegyúrás + várakozás – kb. 40 perc,
elnyújtás, formázás-fonogatás+töltögetés+kenegetés – kb 35-40 perc,
sütés: 40 perc tehát összesen kb. 2 óra

Kettő, egyenként 30 cm-es rúd lett belőle, ezt akár 4-6 főnek is nyugodtan feltálalhatjuk!

* Ha a gyökérzöldség zeller, allergén alapanyag lehet.