Hozzávalók:
- 35 gramm Nature Cookta Szezámmagliszt,
- 30 gramm Nature Cookta Gluténmentes Hajdinaliszt,
- 50 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 30 gramm lenmagőrlemény (lenmag kávédarálón megőrölve),
- 20 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 15 gramm Nature Cookta Kókuszliszt,
- 15 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- csipetnyi fűszerek (őrölt kömény, őrölt bors)
- 5 gramm Nature Cookta Himalája só,
- 3 gramm Nature Cookta Szódabikarbóna,
- 30 gramm almaecet,
- 3 dl víz.
Töltelék:
pár kanál házi ketchup vagy paradicsompüré, sűrű paradicsomszósz, kevés sonka kockázva-darabolva,
vegán verzióban: sűrű pesto vagy növényi sajt, vagy amit csak szeretnénk.
Külső kenegetésnek: paradicsomszósz
Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A vízhez tesszük az almaecetet és kicsit meglangyosítjuk. A szárazat és a folyékonyat vegyítjük, először kanállal / fakanállal kevergetjük, majd ahogy duzzad, kézzel összeállítjuk. (Akkor jó a tészta, ha már nem ragad a kézhez, edényhez. Ehhez kell egy pici várakozás is közben, azonnal nem fog összeállni.)
Félretesszük hűtőszekrénybe pár órát pihenni, de minimum fél órát legyen hideg helyen. Szilikonos nyújtólapon kevés tápióka keményítős vagy hajdinalisztes, alá-fölé szórással egyenletes kerek lappá nyújtjuk. Nagyjából fél-egy ujjnyi vastag legyen a tészta. Tortaszerűen V-alakú cikkekre vágjuk, betöltjük kedvünk szerint és egyenként feltekercseljük. Nekem ebből az adagból 12 db kis kiflicském / croissant-om lett.
Tapadásmentes tepsibe tesszük, de vigyázzunk, ne tegyük túl közel egymáshoz, mert sütés közben szépen megnövekednek. Ecsettel lekenjük paradicsompürével, zsiradékkal.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet, mindig figyeljük, nehogy megégjen. Rácson hűtjük ki. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk meg, különben a belseje nedves marad.