glutén-, állati tejmentes, vegán recept
Hozzávalók:
- 1 db 150 ml-es natúr Hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurt,
- 5-6 dl quinoa tej, kb. 4 dkg Nature Cookta Quinoa felhasználásával készítve,
- 1 evőkanál zselatin,
- sterilizált csavaros tetejű üveg(ek),
- joghurtkészítő gép, vagy ennek hiányában dunsztolásra alkalmas párnákkal-paplannal-rongyokkal kibélelt melegen tartható “inkubátor”.
Elkészítés:
Quinoa tejet készítünk 4 dkg quinoával, 5 dl vízzel és csipet Nature Cookta Parajdi sóval. Fontos, hogy ha a 4 dkg quinoát kimértük, jó alaposan folyó víz alatt addig mossuk, amíg már nem habosodik a víz.
Körülbelül 600 gramm lesz a végeredmény. Langyosra hűtjük, majd feloldunk benne egy evőkanál zselatint (teljesen fel kell oldódnia) és egy üveg 150 ml-es natúr élőflórás kókuszjoghurttal homogénre kikeverjük.
Csavaros tetejű kisüvegekbe töltjük, majd egy egész napra a joghurtkészítő gépben (ennek hiányában házilag készített “inkubátorban”) savanyítjuk, közben egy-két alkalommal alaposan összerázzuk, vagy sterilizált kanállal átkeverjük. Egy nap leteltével újra összekeverjük, majd hűtőbe pakoljuk. Pár óra elteltével érdemes megnézni, hogy összeállt-e. Élőflórás, savanykás, semleges joghurtot kapunk. Akár gyümölcsökkel vagy lekvárral édességnek, akár nyers salátákhoz pl. citromlével fűszerekkel kikeverve is felhasználhatjuk.
Inkubátor készítés: Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk. Melegvizes palackokat rakjunk bele, hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet tegyünk beléjük.