Paleo – vegán sütés nélküli epertorta (8 szelet)

Beküldte: Fancsikai Eszter

Elkészítési idő: 45-60 perc (ebből 15 perc datolya áztatás és 15 perc eper mosás, szárazás)

Egyetlen edényben elkészíthető és még sütni sem kell!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 100 gr Nature Cookta Szezámmagliszt
  • 100 gr Nature Cookta Kókuszliszt
  • 50 gr datolya
  • 3 ek Nature Cookta Kókuszolaj
  • 2 ek zsírszegény kakaópor
  • 2 ek citromlé (citrom kifacsart leve)
  • 4 ek víz
  • eritrit vagy stevia vagy négyszeres erősségű édesítő szer (stevia+eritrit) ízlés szerint

 

Krémhez:

  • 500 gr eper
  • 1 ek Nature Cookta Konjac liszt
  • 3 ek Nature Cookta Útifű maghéj
  • citrom levéből és édesítőből itt is ízlés szerint, folyamatos kóstolgatás mellett

 

Elkészítés:

Első lépésként langyos vízbe kell áztatni a kimagozott datolyát minimum 15 percre. Ha ez megvan, akkor a vizet leöntjük és a datolyát ledaráljuk az aprítóban. (Vagy eleve az aprítóban áztatjuk és így tényleg csak egyetlen edényt használunk végig.)
Tegyük hozzá a nedves hozzávalókat: kókuszolaj (folyékony formában), víz és citromlé. Ismét indítsuk be az aprítót és dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ezután jöhetnek a lisztek, némi édesítő, illetve a két evőkanál kakaópor. Ezt már nem fogja olyan könnyen vinni az aprító, érdemes időről-időre egy kanállal belenyúlkálni. A tésztát nyugodtan kóstoljuk, az lesz a végleges íze, amit akkor érzünk.

Ha ez megvan, akkor sütőfóliával kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába kézzel nyomkodjuk formára a tésztát. (A szilikonos formát erre nem ajánlom, mert a végén nem fogjuk tudni szépen kiszedni belőle.) Ne ijedjünk meg, ha morzsálódik a tészta, adjunk hozzá még bátran néhány evőkanál vizet, és rögtön jobban megy majd a nyomkodás. A tésztát tegyük hűtőbe.

Krém:

Amíg a tészta szilárdul, elkészítjük az eperkrémet.
Az eperből néhány szép szemet vegyünk ki, amit díszítésre használunk majd.
A maradék eper mehet a kiöblített aprítóba. Aprítsuk teljesen folyékonyra, majd ízlés szerint citrom levével és édesítővel ízesítsük.

A tésztát vegyük ki a hűtőből. Adjuk a krémhez a konjac lisztet és az útifű maghéjat, az aprítót indítsuk el utoljára rövid időre, míg összekeveredik. Fontos, hogy gyorsan öntsük rá a krémet a tésztára, hogy a kocsonyásodáskor szépen fel tudja venni a tortaforma formáját. Ezután a megmaradt eper darabokat tetszés szerint használjuk díszítésre.
A tortát néhány órára tegyük hűtőbe. Óvatosan kezeljük, mert a sütés nélküli torta sokkal törékenyebb a sütötteknél.