Paleo – vegán sütés nélküli epertorta (8 szelet)
Beküldte: Fancsikai Eszter
Elkészítési idő: 45-60 perc (ebből 15 perc datolya áztatás és 15 perc eper mosás, szárazás)
Egyetlen edényben elkészíthető és még sütni sem kell!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 100 gr Nature Cookta Szezámmagliszt
- 100 gr Nature Cookta Kókuszliszt
- 50 gr datolya
- 3 ek Nature Cookta Kókuszolaj
- 2 ek zsírszegény kakaópor
- 2 ek citromlé (citrom kifacsart leve)
- 4 ek víz
- eritrit vagy stevia vagy négyszeres erősségű édesítő szer (stevia+eritrit) ízlés szerint
Krémhez:
- 500 gr eper
- 1 ek Nature Cookta Konjac liszt
- 3 ek Nature Cookta Útifű maghéj
- citrom levéből és édesítőből itt is ízlés szerint, folyamatos kóstolgatás mellett
Elkészítés:
Első lépésként langyos vízbe kell áztatni a kimagozott datolyát minimum 15 percre. Ha ez megvan, akkor a vizet leöntjük és a datolyát ledaráljuk az aprítóban. (Vagy eleve az aprítóban áztatjuk és így tényleg csak egyetlen edényt használunk végig.)
Tegyük hozzá a nedves hozzávalókat: kókuszolaj (folyékony formában), víz és citromlé. Ismét indítsuk be az aprítót és dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ezután jöhetnek a lisztek, némi édesítő, illetve a két evőkanál kakaópor. Ezt már nem fogja olyan könnyen vinni az aprító, érdemes időről-időre egy kanállal belenyúlkálni. A tésztát nyugodtan kóstoljuk, az lesz a végleges íze, amit akkor érzünk.
Ha ez megvan, akkor sütőfóliával kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába kézzel nyomkodjuk formára a tésztát. (A szilikonos formát erre nem ajánlom, mert a végén nem fogjuk tudni szépen kiszedni belőle.) Ne ijedjünk meg, ha morzsálódik a tészta, adjunk hozzá még bátran néhány evőkanál vizet, és rögtön jobban megy majd a nyomkodás. A tésztát tegyük hűtőbe.
Krém:
Amíg a tészta szilárdul, elkészítjük az eperkrémet.
Az eperből néhány szép szemet vegyünk ki, amit díszítésre használunk majd.
A maradék eper mehet a kiöblített aprítóba. Aprítsuk teljesen folyékonyra, majd ízlés szerint citrom levével és édesítővel ízesítsük.
A tésztát vegyük ki a hűtőből. Adjuk a krémhez a konjac lisztet és az útifű maghéjat, az aprítót indítsuk el utoljára rövid időre, míg összekeveredik. Fontos, hogy gyorsan öntsük rá a krémet a tésztára, hogy a kocsonyásodáskor szépen fel tudja venni a tortaforma formáját. Ezután a megmaradt eper darabokat tetszés szerint használjuk díszítésre.
A tortát néhány órára tegyük hűtőbe. Óvatosan kezeljük, mert a sütés nélküli torta sokkal törékenyebb a sütötteknél.