nyírfacukor
A hagyományos kristálycukor helyett a nyírfacukor olyan természetes édesítőszer, mely diétázók, candidások és PCO-sok számára is megfelelő alternatíva. Hasonlóság csupán a külső jegyekben és ízében fedezhető fel.

A Nature Cookta Nyírfacukor garantáltan 100%-ban fa alapanyagú cukorpótló. A Finnországból származó xylitol természetes bükkfából és nyírfából készült cukoralkohol. Az Európai Uniós szabályoknak megfelelően ellenőrzött termék.

 

A nyírfacukor fogyasztás történelme

Táplálkozásunk során rengeteg cukrot fogyasztunk. A háztartási cukorfogyasztás Magyarországon az 1830-as években mindössze 0,5 kg/fő/év volt, mely 1987-re 40,5 kg/fő/év-re nőtt. Az aszpartám és light termékek elterjedésével némiképp csökkent ez az érték, de 2007-re újra 42,5 kg/fő/év-re emelkedett. (Forrás: Kisbán Eszter, 1987: 246., Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva)
https://tenmagam.gportal.hu/gindex.php?pg=36538877&nid=6560784

A nyírfából kivonható édesítőszert, a nyírfacukrot (vagy xilit) egy évszázada ismeri mind a tudomány, mind pedig a néphagyomány. A xilit egy olyan öt szénatomos cukoralkohol, természetes szénhidrát, amely számos növényben, gyümölcsökben is előfordul. Felfedezését a német és a francia kutatóknak köszönhetjük. Az eljárás ekkor még nagyon kezdetleges volt, ugyanis a nyírfa nedvének megcsapolásával igyekeztek cukorhoz jutni. Konkurense, a cukorépából nyert hagyományos cukor népszerűsége háttérbe tudta szorítani a xilit térnyerését. Az áttörést az 1939-1940-es évek hozták el. A második világháború idején figyeltek fel jelentőségére, amikor Finnország a cukorhiány leküzdésére megfelelő alternatívát keresett. Németországban, Japánban is indultak kutatások vizsgálatára, ezáltal a nagyvolumenű termelése is meg tudott valósulni.

A nyírfacukorról további érdekességeket a Wikipédia oldalain olvashat:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol

 

A nyírfacukor a konyhában

A Nature Cookta Nyírfacukor íze és külseje szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, így a receptek megváltoztatása nélkül készíthetünk vele hideg-meleg ételeket, italokat, lekvárokat.
Az egyik legnagyobb előnye a Nature Cookta Nyírfacukornak, hogy olyan természetes alapanyag, amelynél az egyes édesítőszereknél tapasztalt mellékíz sem érezhető.
Édesítőereje miatt a sütés-főzés során a receptben meghatározott cukor mennyiséget nyugodt szívvel alkalmazhatjuk használatakor is.
A nyírfacukor kelt tésztákhoz önmagában nem használható, az élesztők felfuttatására nem alkalmas.
Fontos kiemelni, hogy szervezetünket ajánlatos kisebb adagokban hozzászoktatni a rendszeres fogyasztásához.

A nyírfacukor fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású!

Tartalmaz: 100% nyírfacukor (xilit)

Átlagos tápérték 100 g-ban:
Energia: 1004 kJ/ 240 kcal
Zsír: 0 g
amelyből telített zsírok: 0 g
Szénhidrát:100 g
amelyből cukrok: 0 g
amelyből poliolok: 100 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Kiszerelés: 500 gramm