A gluténmentesség megállapítása egy-egy élelmiszer címkéjét, leírását böngészve nem teljesen egyértelmű. Mi lehet ennek az oka? Többek között az érvényben lévő szigorú, jogi szabályozás.

A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekre az általános, élelmiszerekre vonatkozó előírásokon felül további szigorú előírások vonatkoznak, a termékek jelölésére is külön előírásokat határoztak meg. A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló 41/2009/EK rendelet (2009. január 20.) (továbbiakban: EK rendelet) jelölésre vonatkozó előírásai szerint az csak az egyik kitétel, hogy a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben. (A Nature Cookta Kókuszliszt -ahogy a termékcsalád maglisztjei is- megfelel ennek a feltételnek.)

Ezt az egy feltételt, azonban a következőképpen kell alkalmazni, vagyis „A címkézés és az alkalmazott módszerek:
a) nem lehetnek alkalmasak arra, hogy a vásárlót megtévesszék, különösen:
iii. annak sugallása révén, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik, holott minden hasonló élelmiszer rendelkezik ilyen jellemzőkkel”.

Egy normál fogyasztásra szánt élelmiszer esetében csak akkor lehet a „gluténmentes” feliratot feltüntetni, ha minden más hasonló élelmiszer tartalmaz glutént. Ez a meghatározás és feltétel magában rejti a büntetés lehetőségét, ugyanis a piacon lévő összes termékkel szemben kellene kivételt képezni a forgalmazott terméknek.

A Lechner és Zentai Kft. hivatalosan gluténmentes alapanyagokat is forgalmaz, többek között ilyen a gluténmentes zabpehely, GM hajdinapehely, GM hajdinaliszt és GM kölesliszt is. Ezeken a termékeken azért lehet szerepeltetni, mert ezek az alapanyagok alapvetően gluténmentesek és a piacon lévő árucikkek viszont nem azok.

A Nature Cookta palettáján szereplő termékek természetükből adódóan gluténmentesek és/vagy hivatalosan gluténmentes alapanyagok, ezáltal a komplett üzem is gluténmentes.

Megosztás:
  • 7
  •  
  •  
  • 1
  •