Laczkó Zsuzsanna receptje

glutén-, állati tej-, tojásmentes, vegán

Hozzávalók a rétes tésztához:

Töltelék:

  • 5 dkg darált mák,
  • 5 dkg Nature Cookta Kendermagliszt, vagy Nature Cookta Mákliszt,
  • 1 nagyobb alma vagy 2 közepes finomra lereszelve,
  • 5 dkg Nature Cookta Nyírfacukor vagy Eritrit, (jobb ha az édességet mindenki saját ízlésére bízza)
  • 2 marék mazsola előre beáztatva, + egy-két evőkanálnyi citromlé. Ha szezonja van, akkor helyettesíthetjük friss magozott meggyel, de ha nincs szezonja, a fagyasztóból elővett is jó.
  • 2 evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj.

Elkészítés:

A töltelék elkészítésével kezdtem, ezután álltam neki a rétes tésztának.

A töltelék felsorolt hozzávalóit mind egy lábasba tettem, és lassú tűzön összefőztem, annyi víz vagy növényi tej hozzáadásával hogy jól kanalazható, kenhető masszát kapjunk végeredményül.

A kókuszlisztet, garit, bambuszrostot, keményítőt és útifű maghéjat egy tálba mértem, jó alaposan összekevertem, majd a szódabikarbónát és az aszkorbinsavat is rákanalaztam, plusz egy-két teáskanál vizet, hogy jól kipezsegjen a szódabikarbóna a savtól. 3 dl vizet melegítettem, ehhez tettem hozzá a kókuszolajat és a nyírfacukrot, jó alaposan összekevertem, hogy a nyírfacukor feloldódjon, majd a “lisztekre” öntöttem. Gyors mozdulatokkal jó alaposan összekevertem. Lehet, hogy igényel még a massza kb. egy deciliternyi vizet, ezt utólag is lehet apránként hozzáadagolni. Kb. negyed órát hagyjuk pihenni a tésztánkat és ha száraznak, töredezősnek találjuk, akkor pici vizet rakhatunk még hozzá. Két cipócskát formáztam belőle és szilikon nyújtólapon, szilikonos nyújtófával két egyforma téglalapra nyújtottam el. Nem szükséges alá-fölé lisztezni, mivel nagyon könnyen kezelhető, formázható, nyújtható masszánk lesz. Mindkét téglalap középső sávjába pakoltam a tölteléket, a két szélén a tésztát rézsútos csíkokra vágtam, majd felhajtogattam fonatszerűen. Két megtöltött rétesrudat kaptam, amit óvatosan sütőpapíros tepsibe raktam.

A tetejét a diétánknak megfelelő sziruppal (datolya, juhar, agávé stb.) kenegettem meg, amit kurkumaporral színesítettem. Ha nem fontos, hogy vegán legyen, egy tojássárgájával is megkenhetjük.

200 Celsius fokra előmelegített sütőbe raktam, kb. 10 perc elteltével a hőmérsékletet mérsékeltem 175 Celsius fokra és még kb. 20-25 percig sütöttem, de figyeljük, mert a sütési idő sütőnként eltérő lehet!

Várjuk meg, míg teljesen kihűl és csak úgy vágjuk, szeleteljük és hidegen fogyasszuk! Nagyon-nagyon fincsi! Olyan mint az igazi rétes!

A rétest készítettem már diós vagy mandulás töltelékes verzióval is. A mákos ízlett a legjobban.

Recept
recipe image
Recept neve
Mákos-almás rétes
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő