Kürtőskalács és adventi koszorú
Beküldte: Putóczki Gáborné
A gyerekeim régóta “rágták a fülemet” a töltött kürtőskalácsért… Gluténmentesen eddig nem csináltam, most volt a főpróba. Nah de hogy lesz a kürtőskalács karácsonyi? Hát így:
Hozzávalók a kürtőskalácshoz:
- 25 dkg kenyérliszt
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál Nature Cookta Eritritol
- 1 cs szárított élesztő
- 1,5-2 dl rizstej
- 1 ek Nature Cookta Tápióka keményítő
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db tojás
A lekenéshez:
- 1 db tojás
Ízesítéshez:
- kristálycukor
- Nature Cookta Holland Kakaó
- vaníliás cukor
A töltelékhez:
- fél liter rizstej
- 1 cs vaníliás pudingpor (GM)
- 2 ek Nature Cookta Eritritol
A díszítéshez:
- 2 ek cukor
- hurkapálcika
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, akkor jó a tészta, ha az üst faláról elválik. A tejet ezért csak apránként adjuk hozzá! Pihentetés nélkül 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Ujjnyi széles csíkokra vágjuk és szorosan feltekerjük a habroló formára. Tojással kenjük meg és beleforgatjuk az ízesítő anyagba. Tepsire állítjuk a formákat. Kelesztjük és 180 fokon megsütjük. Nekem ebből a mennyiségből 15 mini kürtős kalácskám lett.
Elkészítjük a pudingot, a csomagon lévő utasítás szerint. Langyosra hűtjük. Majd óvatosan a kürtőskalács üregeibe kanalazzuk.
Elkészítjük, a gyertya “lángját” is: 2 ek cukrot óvatosan felolvasztunk és aranyszínűre karamellizáljuk. Majd egy olajjal kent tálcára készített hurkapálcikákra kanállal “lángot gyújtunk”. Legyünk óvatosak, mert a karamell nagyon forró!
Ha megszilárdult (pár perc az egész) a pálcikákat a krémbe szúrjuk, és készen is vannak a gyertyák. Néhány fenyőággal körbe vesszük, és kész is van az adventi koszorú. A többi gyertyával díszíthetjük az asztalt, illetve én 2 “koszorút” készítettem. Ahol vannak gyerekek, csoda ha a 4 gyertya megmenekül…
Előkészület: 10 perc
Sütés: kb. 10 perc (a krémet ennyi idő alatt meg lehet főzni)
A formáról való leszedés: 10 perc
Betöltés: 20 perc (lehet hogy habzsákból gyorsabb lett volna….)
A “láng” elkészítése: 10 perc+5 perc a teljes dermedés
Összesen: 65 perc
15 db kürtős kalács gyertya lett