Egyszerű, gyors, ízletes kenyérpótló a hétköznapokra:
Hozzávalók:
- 100 gramm Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt,
- 30 gramm Nature Cookta Gluténmentes Hajdinaliszt,
- 30 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 10 gramm lenmagőrlemény (lenmag kávédarálón őrölve),
- 25 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 20 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 5 gramm Nature Cookta Konjac liszt,
- egy teáskanál házi porított zöld fűszerkeverék, ennek hiányában adalékmentes fűszerek ízlés szerint,
- 3 gramm Nature Cookta Szódabikarbóna,
- 300 gramm langyos víz,
- 40 gramm citromlé,
- kb. 5 gramm (ízlés szerint) só.
Elkészítés:
A szárazanyagokat mind egy tálba mérjük, összekeverjük.
A vizet meglangyosítjuk a citromlével, majd a szárazanyagokra öntjük. Összekeverjük, pihentetjük 5 percet, majd hat részre osztjuk, és tetszés szerinti alakúra formázzuk (lehet hosszúkás bagett, vagy kerek zsömle). Tapadásmentes tepsibe vagy sütőalátétes tepsibe tesszük, tetejüket zsírral vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben magas hőmérsékleten (220 Celsius) alsó-felső sütési állítással kb. 15 percig, majd a hőmérsékletet 180 Celsius fokra mérsékelve még kb. 15-20-25 percig sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet.
Rácson hűtjük ki. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk meg. Textilzsákban tárolva több napig puha és friss marad, nem szárad ki hamar.