Kókuszliszt
Lágyan aromás, édes sütemények, ételek természetes hozzávalója. A kókuszliszt az alapanyagok között hamar pótolhatatlan kedvencünkké válhat. Az ínycsiklandó csokis-déligyümölcsös összetevőjű dessszertek fantasztikus kiegészítője.Nagy utat tett meg a Dél-Amerika trópusi területein őshonos kókusz, mire a boltok polcaira került. A lehullott magok hónapokig meg tudják őrizni csírázó-képességüket a tengeren úszva. Ennek köszönheti elterjedését a világon és hogy a tudatos vásárlók konyhájában is helyet kaphatott őrleménye.
A Nature Cookta Kókuszliszt a reformélelmiszer kínálat fontos szereplője, beilleszthető számos diétába (például a paleolit, vegán, vegetáriánus étrendbe is). Vegyszerek nélkül kókuszhúsból készítik. Szárítás és zsírtalanítás után finomra őrlik. Így kapják a krémszínű, a búzaliszthez hasonló állagú lisztet, mely sokoldalúan felhasználható.

A kókusz termesztése és történelme

A gyümölcs nem csak összetevőiben, hanem kapcsolódó történelmében, hiedelmeiben is különleges. A termés termékenységi szimbólum mivoltát Balin manapság is annyira komolyan veszik, hogy a nőknek nem szabad megfogniuk a kókuszdiót, nehogy még több gyerek szülessen a szigeten. A portugál felfedezők három csíranyílása miatt vigyorgó majomarcot láttak benne, s a cocos, azaz grimasz szót használtak erre a ,,dióra”.
Az egyszikűek osztályába tartozó kókuszpálma termése a virágzás után 400 nappal érik meg. Betakarítására különböző trükköket vetettek be az idők során. A rövid törzsű fajták ültetése mellett Indonéziában szedésére majmokat tanítanak be, hogy ezt a nem egyszerű műveletet megkönnyítsék. Ahhoz, hogy a friss kókuszhoz juthassunk, a helyiek szerint segítségül hívhatjuk a pálmatolvaj nevű földi remeterákot, mely erőteljes ollóival könnyedén feltöri a csodaszert rejtő kemény héjat.
A kókuszról további információkat, érdekességeket a Terebess oldalán olvashat:

Kókuszliszt a konyhában

A trópusokon élőknek nagyon sokat jelent a kókuszpálma és termése, a belőle készített liszt pedig nagy segítség a vegetáriánusok, a vegánok, a pcos-ok konyhájában.
A Nature Cookta Kókuszliszt egy sokoldalúan felhasználható alternatíva fehérlisztre.
A muffinoknál, süteményeknél és az amerikai palacsintáknál teljes mértékben helyettesítheti a búzalisztet, de legtöbb esetben érdemes más lisztekkel (például gesztenyeliszttel, mandulaliszttel vagy tápiókaliszttel) keverve használni. Ha 100%-ban szeretnénk kókuszlisztet alkalmazni, adjunk egy tojással többet a receptben szereplő mennyiséghez képest, így a sütemény kevésbé morzsálódik, valamint a búzaliszthez hasonlítva rövidebb ideig kell sütni.
Finom aromája ételeinknek különleges ízt kölcsönöz. A Nature Cookta Kókuszliszt nem édesített, de a kókusz édes ízének köszönhetően az ételeink kevesebb cukrot vagy édesítőt igényelnek a receptben szereplő mennyiséghez képest.
Használhatjuk levesek, szószok, gyümölcsturmixok készítéséhez, főzelékek sűrítésére is. Nagyon jól kihangsúlyozza a vanília és a csokoládé ízét. Szórhatjuk müzlire, vagy reggelire mindössze 5 perces előkészülettel fenséges kókuszpalacsintával lephetjük meg magunkat vagy a család tagjait.A Nature Cookta Kókuszliszt nem azonos a kókuszdarálmánnyal.
A kókuszliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Tartalmaz: 100% kókuszliszt
Átlagos tápérték 100 g-ban:
energia: 1339 kJ/320 kcal
zsír: 12 g
amelyből telített zsírok: 11 g
szénhidrát: 9 g
amelyből cukor: 9 g
rost: 50 g
fehérje: 19 g
só: 0 g

Kókuszliszt kiszereléseink:
kokuszliszt_250g_300px kokuszliszt_500g_300px

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •