Laczkó Zsuzsanna receptje

Hozzávalók:

A szárazanyagokat a szódabikarbóna kivételével alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejkészítésből visszamaradt nedves kókuszhúst. Még egyszer alaposan összekeverjük, majd egy kupacba beletesszük a szódabikarbónát és pár teáskanál citromlével jól kipezsegtetjük.

A cukkinit vagy az almát bő vízzel és pici sóval ízesítve megfőzzük, majd a főzővízből kivesszük és botturmixoljuk, majd még melegen az előzetesen kikevert “lisztféleségekre” öntjük. Ugyanígy teszünk a kimért kókuszolajjal is. Kézzel jó alaposan összekeverjük, inkább lágyabb legyen, az előzetesen félretett főzővízből pótoljunk igény szerint.

A tésztát összeállítás után kis időre hagyjuk pihenni, ne azonnal nyújtsuk. Fél órára minimum de akár több óra hosszan is pihentethetjük. Ha fél napig áll akkor érdemes zárt edényben hűtőbe tenni. Én szilikonos nyújtóval szilikonos lapon szoktam dolgozni, tehát sosem “lisztezek” semmit se alá-fölé. Ha igényli a tészta akkor lehet hozzáadni tápiókát, bambuszrostot vagy vizet-zsiradékot stb. A végeredménynek egy könnyen kezelhető, nyújtható, rugalmas tésztának kell lennie. Sokat segít a tészta összeállásában, ha az almapép-cukkinipép folyadék jó forró, jobban összeáll, könnyebb kezelni.

Töltelék:

Tölteni akár lekvárral összekevert darált mogyoróval-dióval-mákkal is lehet, vagy almapép valamilyen darált diófélével, citromlével locsolva, fahéjjal ízesítve.

Én a képeken látható csiguszokat felesben kakaósra, illetve darált mogyorósra töltöttem.

A tésztát kétfelé cipóztam, elnyújtás után az egyikbe a kakaós töltelék ment, a másikba darált törökmogyoró cukormentes lekvárral kikeverve és aprított áztatott datolya darabokkal.

Légkeveréses sütőben 200 Celsius fokon 10 percig majd utána 175 Celsius fokon még kb. 15-20 percig sütjük. Figyeljünk oda, mert a sütési idő sütőnként változó lehet.

Recept
recipe image
Recept neve
Kakaós-diós-mogyorós csiga (kókusztej készítés maradékából)
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő