Laczkó Zsuzsanna receptje
Hozzávalók:
- Körülbelül 150 gramm kókusztejkészítés során visszamaradt nedves kókuszhús, azért kb-re írtam mert úgysem lehet pontosan kiszámítani,
- 20 gramm Nature Cookta Kókuszliszt (kb. egy evőkanál),
- 30 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 30 gramm Nature Cookta Útifű maghéj,
- 100 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 10 gramm Nature Cookta Lenmagliszt,
- kb. 15-20 dkg vízben főtt alma / cukkini pürésítve,
- 1 teáskanál Nature Cookta Parajdi só,
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj,
- ízlés szerint édesítő (Nature Cookta Nyírfacukor, Nature Cookta Eritritol) vagy ki mivel akarja pl. méz vagy szirup,
- egy teáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna egy – két teáskanál citromlével felpezsegtetve,
- és az alma/cukkini főzővizéből annyi, hogy gyúrható-nyújtható masszánk legyen.
A szárazanyagokat a szódabikarbóna kivételével alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejkészítésből visszamaradt nedves kókuszhúst. Még egyszer alaposan összekeverjük, majd egy kupacba beletesszük a szódabikarbónát és pár teáskanál citromlével jól kipezsegtetjük.
A cukkinit vagy az almát bő vízzel és pici sóval ízesítve megfőzzük, majd a főzővízből kivesszük és botturmixoljuk, majd még melegen az előzetesen kikevert “lisztféleségekre” öntjük. Ugyanígy teszünk a kimért kókuszolajjal is. Kézzel jó alaposan összekeverjük, inkább lágyabb legyen, az előzetesen félretett főzővízből pótoljunk igény szerint.
A tésztát összeállítás után kis időre hagyjuk pihenni, ne azonnal nyújtsuk. Fél órára minimum de akár több óra hosszan is pihentethetjük. Ha fél napig áll akkor érdemes zárt edényben hűtőbe tenni. Én szilikonos nyújtóval szilikonos lapon szoktam dolgozni, tehát sosem “lisztezek” semmit se alá-fölé. Ha igényli a tészta akkor lehet hozzáadni tápiókát, bambuszrostot vagy vizet-zsiradékot stb. A végeredménynek egy könnyen kezelhető, nyújtható, rugalmas tésztának kell lennie. Sokat segít a tészta összeállásában, ha az almapép-cukkinipép folyadék jó forró, jobban összeáll, könnyebb kezelni.
Töltelék:
- 100 gramm kókusztej zsírosabb része,
- 35 gramm Nature Cookta Holland Kakaópor,
- 30 gramm Nature Cookta Nyírfacukor,
- egy kávéskanál bourbon vanília őrlemény,
- 2 kávéskanál Nature Cookta Konjac liszt,
- 1-2 evőkanál Nature Cookta Kókuszolaj.
Tölteni akár lekvárral összekevert darált mogyoróval-dióval-mákkal is lehet, vagy almapép valamilyen darált diófélével, citromlével locsolva, fahéjjal ízesítve.
Én a képeken látható csiguszokat felesben kakaósra, illetve darált mogyorósra töltöttem.
A tésztát kétfelé cipóztam, elnyújtás után az egyikbe a kakaós töltelék ment, a másikba darált törökmogyoró cukormentes lekvárral kikeverve és aprított áztatott datolya darabokkal.
Légkeveréses sütőben 200 Celsius fokon 10 percig majd utána 175 Celsius fokon még kb. 15-20 percig sütjük. Figyeljünk oda, mert a sütési idő sütőnként változó lehet.