Kiváló sütemények, krémek készítésére egyaránt. Remek sűrítőanyagként használhatjuk és összetevője lehet bármely pékárunak vagy palacsintának.
A Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyliszt sütéshez és főzéshez egyaránt alkalmazható. Vegánoknak, vegetáriánusoknak is ajánlott az élelmi rostban gazdag, telített zsírban szegény konyhai alapanyag.

 

A zab történelme

Kezdetekben csupán gyomnövényként és takarmánynövényként volt ismert. Elsősorban lovak etetésére használták, feltehetőleg innen erednek ‘zabál’ és ‘zabos’ kifejezéseink. Termesztésének kezdete a Római Birodalom fennállásának idejére tehető, később nemesítésében lehetőséget láttak az angolok és a németek is. Egymással versenyezve a lakosság számára kísérletezték ki a különböző zabfajtákat.

A zab az a kalászos növény, amely kimondottan szereti a hűvösebb, csapadékos éghajlatot. A skótok életében kitüntetett szerepet töltött be: úgynevezett Meal Monday szünetet is bevezettek az iskolákba, hogy a tanulók is segíteni tudjanak betakarításában. Azért, hogy elkészítése a legtökéletesebben sikerüljön, különböző szokásokat is bevetettek: óramutató járásával megegyező irányban kavargatták és állva fogyasztották.

A pehely alkalmazása Will Keith Kellog és testvére nevéhez fűződik. A füst- és alkoholmentes légkör mellett a betegek diétájára is nagy hangsúlyt fektettek a kórházban. A gyomrot megterhelő reggelik helyett gabonapelyhek fogyasztást javasolták. Azért, hogy a pelyhek jobban megpuhuljanak, kísérletképpen hengerekkel kilapították és szárították azokat.
Ehhez a kultúrnövényhez egy népi mondásunk is kapcsolódik, amely igazi valóságtartalommal bír. ‘Elmehet Kukutyinba zabot hegyezni’ kifejezést azokra az emberekre használják, akiknek nem sokat ér munkájuk. A Maros közelében található pusztát hívják Kukutyinnak, amit a helyiek zabbal vetettek be. A folyó áradásakor csónakokkal aratták le a kalászokat. Egy munkanélküli ember munkát kért, akit zabhegyezésre küldtek, így került be mondásaink közé.

Zabpehelyliszt a konyhában

Az alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű alapanyag 100%-ban gluténmentes zabpehelyből készül. A zab önmagában sikérmentes, ezért a búzaliszt csak egy részét ajánlott kiváltani vele vagy egyéb lisztekkel kiegészíteni. Kenyerek, pizzák készítésénél érdemes keverve használni. Piskótákhoz, kevert tésztákhoz, császármorzsához egy az egyben ezzel dolgozhatunk. Palacsinta készítésénél egy kicsit vastagabb tésztát ajánlott hagyni.
Sokféleképpen felhasználhatjuk, más-más mennyiséggel a legkülönbözőbb ételekhez. Édes és sós fogásokhoz egyaránt remek, legyen szó süteményekről, zöldséges lepényekről, levesekről vagy egytálételekről. Ízesítésük, fűszerezésünk csak rajtunk múlik!

A zabpehelyliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Átlagos tápérték 100 g-ban:
energia: 1545 kJ/366 kcal
zsír: 6,2 g
amelyből telített zsírok: 1 g
szénhidrát: 60,5 g
amelyből cukrok: 1,2 g
rost: 9,7 g
fehérje: 12,3 g
só: 0 g

Tartalmaz: 100% gluténmentes zabpehelyliszt

Kiszerelés: 500 gramm

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •