Gluténmentes zabpehely
A zabpehely már nem csak a sportolók életében népszerű alapanyag, hanem a tudatosan táplálkozók naponta fogyasztott ételei között is kivívta helyét. Ha megvizsgáljuk, hogy miért olyan közkedvelt, akkor egyik legfőbb előnyeként azt emelhetjük ki, hogy a rostban gazdag élelmiszer fogyasztásával könnyebben kihúzzuk a következő étkezés végéig, hosszabb időre tudja biztosítani a jóllakottság érzését. A zabpehely az az alapanyag, amely a trendekkel sem változott, népszerűsége a mai napig sem csökkent.
Érdemes újragondolni a zabpehellyel készíthető recepteket, alkalmazása túlmutat egy egyszerű kásakészítésen: a nap bármely étkezésének részeként is megállja a helyét, ízvariációinak száma végtelen. Ízesítésének csak saját kreativitásunk szabhat határt.

 

Az alacsony cukortartalmú és telített zsírban szegény Nature Cookta Gluténmentes Zabpehely diétázóknak, szigorú/modern étrend követőinek is tökéletes választás. 100% zabpelyhet tartalmaz: készítésekor először tisztítják, gőzölik, majd hengerek között lapítják. Sütemények alapjául is szolgálhat, valamint kiváló desszertek, kekszek, müzliszeletek készíthetők belőle.

A zab/zabpehely történelme

A zab rendszertanilag a perjefűfélékhez tartozik. Eredetileg gyomnövényként tartották számon, manapság pedig a superfoodok egyik oszlopos tagja.

Az évszázadok óta használatos alapanyagnak köszönhetjük zabál, zabos kifejezéseinket, ugyanis takarmánynövényként lovak etetésére használták.

A kalászos növényhez skót tradíciók is köthetők. Azokon a területeken az időjárás sokkal jobban kedvezett a zab termesztésének a búzával szemben.
Hagyományok fűződtek készítéséhez, fogyasztásához: állva fogyasztották, óramutató irányával megegyező irányba kavargatták. Úgynevezett Meal Monday szünetet is bevezettek az iskolákban, hogy a tanulók segíteni tudjanak betakarításában.

Will Keith Kellogg orvos volt az, akinek a nevéhez köthető a zabpehely feltalálása, kikísérletezése. Testvérével azon dolgoztak, hogy tudatosabb életmódra tanítsák betegeiket, melyben a reggeli kitüntetett helyet foglalt el. A búzaszemeket hengerek között kilapították, majd szárították. Így tudták áztatás utáni rossz állagukat kivédeni.
Ha nem is tartja be a skót hagyományokat, a Nature Cookta Zabpelyhet mint alapanyagot felhasználhatja készítendő, ínycsiklandó ételeihez.

Zabpehely a konyhában

Diétázók, vegánok és vegetáriánusok egyaránt felvehetik repertoárjukba. Sportolóknak edzés előtt is ajánlott fogyasztani. Bármilyen ételhez adagolhatjuk azért, hogy az kevésbé tapadjon le a serpenyőben, tálban.
Felhasználásának legismertebb formája a zabkása. Ebben a formában ajánlott növényi tejjel vagy magokkal, aszalt gyümölcsökkel gazdagítva fogyasztani.
A gyorsan elkészíthető reggelin kívül egy kis gyakorlással a zabpehely alapanyagú fenséges ételek elkészítése hamar rutinná válhat. Nap mint nap újabb és újabb finomságokat alkothat felhasználásával.

Az egyre népszerűbb alapanyagból gombócokat, muffinokat egyaránt készíthetünk, tortilla készítéséhez is nagyszerű. Fasírt készítésekor helyettesíthetjük vele a zsemlét.
Ha apróra őröljük, húsok, zöldségek bundázásához is kiváló. Ételek sűrítésére egyaránt használhatjuk, ha rántásnál, habarásnál 2-3 evőkanállal adagunk belőle.
Amennyiben friss gyümölcsökkel készítünk tésztát, érdemes a zabpehelyből is adagolni hozzá, ugyanis így a tésztánk kevésbé ázik el.

Az élelmi rostban gazdag Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelyből készült finomságok hamar kedvencünkké válhatnak.
Nagyon jól passzol a legkülönbözőbb gyümölcsökkel, édességek készítésére is kiváló. Használjuk fel zöldséges vagy húsos zablepényekhez. Zabkeksz készítése Az egyik legnagyszerűbb megoldása felhasználásának a zabkeksz készítése, továbbá levesek, főzelékek sűrítésére is nagyszerű.
Érdemes tökkel párosítani vagy barackkal gazdagítani. Ízlés, tetszés szerint fűszerezhetjük. Olyan fogások készíthetőek felhasználásával, melyek garantáltan pillanatok alatt el fognak fogyni.

Tipp:
Aprítógépben lisztes állagúvá őrölhetjük, így bármilyen liszt helyettesítésére kiváló, vagy ez esetben érdemes beszerezni Nature Cookta Gluténmentes Zabpehelylisztünket.

Tartalmaz: 100% gluténmentes zabpehely

Száraz, hűvös helyen tárolandó.

A zabpehely fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1530 KJ / 365 kcal
Zsír: 6,9 g
amelyből telített zsírok: 1,2 g
Szénhidrát: 56 g
amelyből cukrok: 1,3 g
Rost: 11 g
Fehérje: 14 g
Só: 0 g

Kiszerelés: 300 gramm