Itt az idő, hogy újra felfedezzük az értékes és sokoldalúan fogyasztható kölest. Ezzel az alapanyaggal egy kis változatosságot tudunk csempészni étkezéseinkbe! Sokaknak kásaként való fogyasztása jut eszébe, azonban sokkal több van ebben az élelmiszerben.

A Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt telített zsírban szegény konyhai alapanyag, ajánlott a reformkonyha követőinek. Egyaránt alkalmas kenyerek, lepények, sütemények készítésére. Tisztított, hántolt kölesből nyerik ezt a halványsárga színű lisztfélét. A Nature Cookta terméke gluténmentes minősítésű.

 

A köles történelme

Míg Ázsiában, Afrikában és Indiában mindennap fogyasztott élelmiszerek között szerepel, addig Európában a kenyérgabonák háttérbe szorították. Eleinte a magasabb társadalmi ranggal rendelkezők asztalán kapott csak helyet. A hun király, Attila is köleskását kínált vendégeinek. A 17. századi szakácskönyvekben már szerepelt, a későbbiekben azonban a szegények ételeként tartották számon. Érdekesség, hogy ma is a Föld lakosságának egyharmadának ez a pázsitfűféle az egyik alapétele. Hazánkban az Alföldön vörös változatát fogyasztották.
A termékenység szimbólumaként is szerepel, ezért szórják a jegyesekre, egy régi hagyomány szerint pedig azért tesznek a menyasszony cipőjébe belőle, hogy szorgos háziasszony legyen. A köleskása nem csak a böjti napok elesége volt, hanem a torta előtt a lakodalmak utolsó fogása is.
Ez a perjeféle a boza alapanyaga is, mely a keleti kultúrák alacsony alkoholtartalmú itala. Kedvelt a sütő- és pékiparban is, 2011-ben az év tortáját a kecskeméti kölestorta nyerte el. A kölesmagok otthoni csíráztatásra is ajánlottak.

Köles a konyhában

A köles íze a hajdinánál és a zabnál is semlegesebb, fogyasztásánál egyáltalán nem tapasztalható mellékíz. A belőle készült kását gazdagítsuk vaníliarúddal és fahéjjal. A tej- és laktózérzékenyeknek azért is ajánlott, mert az édességeknél nagyon jól helyettesíti a túrót. Nagyon kedvelt köretként való fogyasztása.
A cukormentes Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt igazi élelmirost-forrás, a nap bármely étkezésébe beépíthető.
Sós és édes ételekhez egyaránt felhasználható, töltelékekhez is nagyszerű. Fűszerezéséhez javasolt a bazsalikom, majoránna, gyömbér és koriander, édesség készítésénél használjunk mákot, kókuszt vagy aszalt gyümölcsöket. Felhasználásával remek réteseket készíthetünk. Más lisztekkel keverve ajánlott pékárukhoz. Ázsiában a mai napig nagyon kedvelt a köles alapanyagú, lapos lepénykenyér.
A kifejezetten sószegény Nature Cookta Kölesliszttel készítsük el a kenyereket, lepényeket és süteményeket is. Gesztenyés tortához, kürtőskalácshoz, kekszekhez is remek. Felhasználásával nagyon ízletes házi perecet, pitát vagy lángost tehetünk az asztalra. Amarántliszttel és útifű maghéjjal keverve pedig már kész is a finom pizzatésztánk!

Fénytől, nedvességtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.

Tartalmaz: 100% tisztított, hántolt kölesből nyert kölesliszt

A kölesliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Dióféléket és szezámmagot nyomokban tartalmazhat.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1474 kJ/348 kcal
Zsír: 2,9 g
ebből telített zsírsav: 0,6 g
Szénhidrát: 68,4 g
ebből cukor: 0,1 g
Fehérje: 10,5 g
Élelmi rost: 3,2 g
Só: 0,01 g

Kiszerelés: 300 gramm

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •