Gluténmentes kenyérke (Paleo)

Beküldte: Schenek Ágnes

Mennyiség: 3-4 személyre
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés

Hozzávalók:

  • 60 gramm Nature Cookta Lenmagliszt (vagy kávédarálón frissen megőrölt lenmag)
  • 60 grammNature Cookta Szezámmagliszt
  • 60 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő
  • 30 gramm Nature Cookta Kókuszliszt
  • 80 gramm cirokliszt
  • 1 kk. Nature Cookta Parajdi só
  • 1 kk. Nature Cookta Szódabikarbóna
  • 1 kk. őrölt köménymag, őrölt koriandermag vegyesen
  • 60 gramm Nature Cookta Kókuszolaj
  • 3 db “M”-es méretű tanyasi tojás
  • ~10 gramm Nature Cookta Útifű maghéj (kb. 2 evőkanál)
  • 360 gramm tisztított víz (kb. 3,6 dl)
  • magok a díszítéshez

Elkészítés:

– A sütőt előmelegítjük kb. 180 Celsius fokra.
– A liszteket, a keményítőt, a sót, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük. Én egy nagyobb lyukú tésztaszűrőn át szoktam szitálni a keveréket, hogy biztosan csomómentes legyen.
– A kókuszolajat (kókuszzsírt) felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne hevüljön fel nagyon.
– A vízbe beleszórjuk az útifű maghéjat és alaposan összekeverjük. Pár perc után enyhén be fog zselésedni, ez így van jól!
– Az egész tojásokat robotgéppel habbá verjük. (Nem szükséges szétválasztani, így is habosra verhető, nem lesz annyira kemény, mint a tojásfehérje hab, de ez most így tökéletes.)
– A lisztekhez hozzáadjuk az útifű maghéjas vizet, majd a felolvasztott kókuszzsírt. Alaposan összekeverjük.
– Végül hozzáadjuk a tojáshabot és alulról felfelé keverve azt is eloszlatjuk benne. A hab kicsit összeesik, ettől ne ijedjünk meg, de amennyire lehet, óvatosan adjuk hozzá.
– A masszát szilikonos sütőformába vagy muffin formákba adagoljuk. A kenyérkék tetejét megszórhatjuk különböző magokkal díszítésként. (A tésztába is keverhetünk magokat!)
– Kb. 35-45 perc alatt készre sütjük, 180 Celsius fokon, hőlégkeverés nélkül. Érdemes figyelni, és kitapasztalni, mert minden sütő más és más, valamint attól is függ, hogy milyen formákat használunk. Ez a mennyiség kb. 9-12 kenyérkét ad ki, a formák méretétől függően.
– Ha kisült vegyük ki őket a formából, hogy ne párásodjanak be.
Hűvös helyen több napig is eláll, kívül ropogós, belül puha, önmagában vagy szendvicsként, édesen, sósan is kitűnő!
Jó étvágyat hozzá!