Főzési ideje csupán pár perc, felhasználása rendkívül sokoldalú, ez a hajdinapehely. A Nature Cookta terméke telített zsírban szegény, világosbarna színű konyhai alapanyag, mely gluténmentes minősítéssel rendelkezik. Az alacsony cukortartalmú élelmiszer hasznos résztvevője a modern és diétás étkezésnek.

A hajdina történelme

A szív alakú levelekkel és háromélű, gúla alakú terméssel rendelkező növény botanikailag a keserűfélék családjába tartozik, búzához hasonló felhasználása miatt azonban tévesen a gabonafélékhez sorolják: a hajdina csupán álgabona. Viszonylag alacsony a terméshozama és nehéz a hántolhatósága. Magjai erős illatúak, megfőzve is karakteres ízűek. Fűszerezésére a majoránna és a bazsalikom javasolt.

A régi korokban a táplálkozás szerves részét képezte, leggyakrabban kását főztek belőle. Őshazája Ázsia középső része, majd innen terjedt el egész Európába, és az étkezés mindennapos szereplőjévé vált. A burgonya és búza népszerűségének növekedésével azonban egyre inkább háttérbe szorult fogyasztása.

A hajdinát a mongol és török népek hozták be a térségbe, népies neveit (tatárka, pogányka) is ennek köszönheti. Manapság az újrafelfedezett élelmiszerek között tartják számon, s a tudatosan étkezők asztalát gazdagítja a sóskával és rebarbarával is rokoni kapcsolatban álló növény. Kedvelt Oroszországban és Nyugat-Európa országaiban, népszerű köret Ausztriában. Az enyhén diós ízű magot alakja miatt a németek ‘bükkbúzának’ hívják. Pehelyként és puffasztott formában is kapható, továbbá sör és ecet is készül belőle.

Egy testvérpárnak köszönhető a pehely feltalálása, név szerint John Harvey Kelloggnak és Will Keith Kelloggnak. A vegetarianizmus hirdetőiként különböző gabonákkal igyekeztek betegeik étrendjét gazdagítani. Klienseiknek a testmozgás mellett szigorú diétát is be kellett tartaniuk. Kísérletezéseik során egy véletlennek köszönhették a pehely felfedezését. Egy nagy adag búzát vízben felejtettek, mégis úgy határoztak, hogy nem dobják ki, hanem hengerelik. Így kapták a kis pelyheket, melyeket kisütöttek.

Hajdinapehely a konyhában

A kásakészítésnél lényegesen sokoldalúbb alapanyagról van szó. Amennyiben mégis kásaként fogyasztanánk, édesítőszerrel és holland kakaóval érdemes gazdagítani.
A pehely alkalmas arra, hogy szaftosabb ételek esetében felszívja a felesleges nedvességet. Kiváló megoldás zöldséges töltelékek, fasírtok készítésekor is.

A Nature Cookta Gluténmentes Hajdinapehely kifejezetten sószegény alapanyag. Érdemes kipróbálni lepény, pogácsa, répatorta összeállításakor, valamint kölesliszt és útifű maghéj felhasználásával kekszek sütésénél is. Sós és édes finomságok esetében is megállja a helyét.

Előnye, hogy a hajdinapehely főzési ideje mindössze pár perc. Ha felfőzzük sós vízben, akkor fogyaszthatjuk köretként, valamint tehetjük levesbe és egyéb ételekbe is. Magvakkal, gyümölcsökkel gazdagítva is remek, továbbá a házi, ropogós müzli alapanyagának is elengedhetetlen. Kölessel együtt is főzhető gluténmentes alapanyag. Sütés nélküli kekszekhez is adható, valamint használhatjuk zöldségek és húsok panírozásra.

Főzési javaslat:
A pelyheket öntsük fel forró vízzel, forró növényi tejjel vagy húslevessel 1:1,5 arányban, majd fedjük le 3-5 percig. Ízlés szerint adhatunk hozzá sót.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1547 kJ / 369 kcal
Zsír: 1,8 g
ebből telített: 0,38 g
Szénhidrát: 78,5 g
ebből cukor: 2,8 g
Fehérje: 9,82 g
Só: 0,01 g

Tartalmaz: gluténmentes hajdinapehely

Tárolása: Száraz, jól szellőző helyen, maximum 20 °C-on

A hajdinapehely fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Kiszerelés: 300 gramm

Megosztás:
  • 40
  •  
  •  
  • 1
  •