A hajdina a régiek asztalán általános fogás volt, ma pedig a tudatosan táplálkozók étrendjének egyik újra felfedezett élelmiszere. Álgabona, így a gluténérzékenyek asztalát is gazdagíthatja. A Nature Cookta Gluténmentes Hajdinaliszt tisztított, őrölt hajdinából készül.
A szürkésbarna színű őrlemény élelmi rostban gazdag, a Candida diéta remek kiegészítője. Markánsabb íze miatt felhasználásával finom, diós ízű ételek készíthetőek.

A hajdina történelme

A keserűfélék családjába tartozó növény szív alakú levelekkel és háromélű, gúla alakú terméssel büszkélkedhet. Közép-Ázsiából került Japánba és Európába. Hazánkba a tatárok közvetítésével jutott el, így kaphatta tatárka, pogányka elnevezését is.
A középkorban úgynevezett mézlegelőnek is vetették. Rózsaszínes virágai gazdag nektárt adtak a méheknek. A 18. században egy piarista szerzetes jegyezte le, hogy a hajdinát hurka készítésénél is használták.
Több okból kerülhetett háttérbe a búzával és a burgonyával szemben:
kicsi a terméshozama, nehezen is hántolható, azonban kis magjai értékes beltartalmat hordoznak. Tévesen a gabonafélékhez sorolják, mert a búzához hasonlóan fogyasztják.
Nagy mennyiségben termesztik Oroszországban, s Nyugat-Európa országaiban is igen kedvelt. Köretként Németországban és Ausztriában is népszerű. Az enyhén diós ízű magot alakja miatt a németek ‘bükkbúzának’ hívják.
Ez az élelmiszer puffasztott termékek és extrudátumok előállítására is megfelelő.

Hajdina a konyhában

A hajdina egy egyszerű kásakészítésnél lényegesen sokoldalúbb konyhai alapanyag. Amellett, hogy a rizs kiváló alternatívája, lazíthatjuk vele töltelékeinket vagy salátáinkat, valamint felhasználhatjuk pohár-desszertjeinkhez is. Remek ragunak, egytálétel vagy krém alapjának. Ajánlott akár házi csíráztatásra.
Az élelmi rostban gazdag Nature Cookta Gluténmentes Hajdinaliszt a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappillére. Felhasználásával a franciák palacsintáját, a galette-t sem ördöngösség elkészíteni! Használjuk ételeink sűrítésére, levesek, főzelékek készítésére egyaránt. Kiváló hozzávalója lepénynek, pogácsának, lasagne-nak vagy kenyérnek.
Ügyeljünk adagolására, már kis mennyiség sokat változtathat megszokott ételeink ízvilágán és színén is. A Nature Cookta Hajdinalisztet használjuk kekszekhez, muffinokhoz, pitékhez, bejglikhez vagy fánkokhoz, kalácsokhoz. Jellegzetes íze miatt a tésztákhoz 30-50%-ban ajánlott használni belőle.
Ízén kívül illata is nagyon különleges, a hozzá fűződő viszonyunkat már az első találkozás eldöntheti: a magoknak nyersen is erőteljes illatuk van, a hajdina karakteres ízvilága az elkészített ételeknél is tapasztalható. Fűszerezésére majoránna és bazsalikom ajánlott. Készítsünk felhasználásával gombócot levesbetétnek vagy zöldséges fasírtot.

Tartalmaz: 100% hajdinaliszt

Száraz, hűvös helyen tárolandó.

A hajdinaliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia 1415 kJ/ 334 kcal
Zsír: 1 g
ebből telített zsírsav: 0 g
Szénhidrát: 70,6 g
ebből cukor: 0 g
Fehérje: 12,6 g
Rost: 10 g
Fehérje: 12,6 g
Só: 0 g

Kiszerelés: 400 gramm

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •