Hozzávalók:
- 300 gramm főtt és pürésített édesburgonya,
- 1 tojás,
- 120 gramm Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt,
- 30 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 20 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 10 gramm lenmagőrlemény (lenmag kávédarálón megőrölve) sima lenmagpehellyel vagy szezámpehellyel is helyettesíthető,
- 8 gramm Nature Cookta Himalája só,
- 45 gramm zsiradék (kivételesen ehhez a recepthez a jellegéből adódóan az állati zsiradékot preferálom),
elnyújtáshoz – formázáshoz kevés Nature Cookta Bambuszrost, - kenegetéshez tojássárgája vagy paradicsomszósz.
Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan elkeverjük. A tojást az édesburgonya pürével és a zsiradékkal krémesre botmixerezzük. A nedveset és a szárazat vegyítjük, előbb kanállal, pár perc után pedig kézzel is alaposan egybedolgozzuk, majd félretesszük legalább fél órára, de akár egy fél napra is, jó hideg helyre (hűtőszekrénybe) pihenni, duzzadni.
Szilikonos lapon kevés bambuszrostot alá-fölé szórva elnyújtjuk, késsel berácsozzuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk élével körbesodorjuk, tepsibe pakoljuk. A kimaradt gyuradékokat újragombócozzuk és újranyújtjuk, kedvünk szerint formázzuk, készülhetnek fonott-csavart finomságok is. A tetejét tojássárgájával vagy paradicsomszósszal kenjük.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 25-30-35 perc alatt megsütjük, a pogácsa mérettől is függ a sütés hossza. A pogácsákat ne pakoljuk nagyon közel egymáshoz, mert sütés közben nőni fognak. A sütési idő sütőnként eltérő lehet, mindig kísérjük figyelemmel. Ha már szép barnás a teteje és a talpa is barnulgat, akkor hamarosan elkészül. Lehetőség szerint rácson hűtsük ki. Csak kihűtve fogyasszuk, melegen-langyosan még nedves a belseje.