Duplán káposztás paleo pogácsa

Beküldte: Laczkó Zsuzsanna

Hozzávalók:

  • 45 dkg fehér fejes káposzta,
  • 4 dl ízlés szerint sózott, borsozott víz,
  • 3-4 dkg napraforgómagbél beáztatásra várva, fél napos beáztatás után nagyjából 6 dkg súlyra hízik, az áztatóvizet ki kell önteni, és át kell szűrőn mosni a magokat,
  • 20 dkg cassava gari,
  • 10 dkg Nature Cookta Tápióka keményítő,
  • 4 dkg Nature Cookta Kókuszliszt,
  • 2 dkg Nature Cookta Bambuszrost,
  • 4 dkg Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
  • 1 evőkanál Nature Cookta Szódabikarbóna,
  • 1-1 evőkanál tökmagolaj vagy bármilyen állati zsiradék pl. házi kacsazsír
  • + 15 dkg reszelt káposzta kevés kacsazsíron párolva.
  • fűszerek: ízlés szerint, én őrölt borsot használtam

Elkészítés:

A káposztát nagyjából összedaraboltam és 4 dl vízben fél puhára főztem, majd az egészet jól, egészen simára leturmixoltam a beáztatott és lecsöpögtetett immáron 6 dkg napraforgó magbéllel.

Az összes szárazanyagot egy nagy tálba mértem és jól összekevertem. Még forrón ráöntöttem a káposztás, napraforgós turmixolt masszát és jól összekevertem, majd két felé mértem. Mindkét cipóhoz egyenként adtam nagyjából egy evőkanálnyi zsiradékot, kerek cipót formáztam belőlük, szilikonos nyújtólapon. Ha igényli a tészta akkor tápióka keményítővel lehet a ragacsosságán enyhíteni, de nekem ez így pont jó volt, csak minimális liszt került alá-fölé. A két cipót egyenként elnyújtottam jó vékonyra 1 cm-nél ne legyen vastagabb, és lehelet vékonyan ecsettel megzsíroztam majd elterítettem rajta az előzetesen zsiradékon barnásra pirított, reszelt káposztát.
Harmadolva hajtogattam: a tészta felső harmadát középre, aztán az alsó harmadát középre, majd ugyanezt balról és jobbról is. Hagytam kb. 10 percig így, és újranyújtottam. 1,5 cm magasságú lett, rácsoztam késsel a tetejét és kiszaggattam, 5-6 cm átmérőjű műanyag formával. Megsodortam körbe-körbe majd mentek a tepsibe. Majdnem két gáztepsinyi adag lett. A gyuradékokból újra cipót formáztam és megismételtem a pogácsa szaggatást. A végső gyuradékokból pedig kifliket tekercseltem, nem látszik, de azok kicsi mustárral vannak töltve és szezámmaggal díszítve. A tetejét kurkumával megszínezett szirupos édesítővel kenegettem, de lehet egy tojássárgájával is. 175 Celsius fokon sütöttem 40-45 percig, de figyelni kell, mert a széleken hamarabb megpirulhat és azokat érdemesebb hamarabb kiszedegetni.

Azért is különleges, mert a káposztareszelékes zsíradékos hajtogatás miatt leveles lett az első szaggatás. A gyuradékos nem, tehát legközelebb a gyuradékokból mindből kifliket fogok formázni inkább.

A pogácsa elkészítési ideje:
főzés, összegyúrás + várakozás – kb. 40 perc,
kiszaggatás-formázás+kenegetés – kb 20-30 perc,
sütés: 45 perc tehát összesen kb. 2 óra

Kettő, majdnem teli gáztepsivel lett, tehát akár 10 fős társaságban is felszolgálhatjuk!