Tőke Szilvia receptje
(Forrás: http://masteszta.com/)

Kókusz korszakot élő, túró-mániás diétázóknak alapdarab, de az is nekifuthat, aki csupán egy gyors, sütés és különösebb macera nélküli finomságot akar összehozni önzően öncélú fogyasztásra… vagy a rá leselkedő vendégsereg leszerelésére…

Hozzávalók:

10 átlagos (túlfejlett ping pong labda) méretű golyóhoz:

  • 250 g zsírszegény túró (ne a darabos, hanem ami egyben van, kis tégelyben)
  • 2 dl zsírszegény vagy növényi tej (kókusztej itt például nagyon adná:))
  • 30 g zabkorpa vagy gluténérzékenyeknek >> Nature Cookta Gluténmentes Zabpehely
  • 20 g zsírtalanított Nature Cookta Kókuszliszt >> a Nature Cookta márkájút javaslom, sajnos belefutottam már nem zsírtalanított vagy elég vacak ízű lisztekbe 🙁
  • 30 g kókuszreszelék
  • 10 g vaníliás protein
  • pár csepp mandulaaroma
  • édesítőszer ízlés szerint >> Nature Cookta Eritritolt használtam, abból egy 60 g kellett
    + kókuszreszelék a forgatáshoz
    + 10 db egész mandula szem

Elkészítés:

Nagyüzemi golyógyártás belekezdése előtt azért tisztázzuk, hogy kis golyszlik bár megtesznek mindent, de ugye a végeredmény nem feltétlenül lesz TELJESEN ekvivalens a jó öreg raffaelloval… amolyan vaníliás krémtúró és raffaello hibrid… de hát finom, fehérje dús, egyszerű… és a miénk. Aki bele mer kötni, azt maximum hajigáld meg vele!

Ennyi OFF után, induljon a golyó-móka!

A zabkorpát főzd meg a tejben, majd keverd át és várd meg még kihűl, és alaposan beszívja a folyadékot. Előrelátóak ezt már előző nap megcsinálhatják, de last minute esetben is azért érdemes 1 órát várni, amíg a zab megszívja a szitut.

Amúgy közben is van dolgod! Keverd össze a többi hozzávalót, édesítsd ízlés szerint, majd ha nem bírsz tovább várni a zab-pajtás kiteljesedésére, öntsd hozzá a kását, és dolgozd alaposan össze a teljes masszát.

Erősen javasolt a kóstolgatás (igen, így lesz a betervezett 10 gombócból majd csak 9…), illetve állag-ellenőrzés! Szépen formázható massza kell nekünk, így ha nem ilyen állag kacsint vissza rád, akkor kis kókusszal mentsd a helyzetet.

(Ez akkor szokott becsúszni, ha a zabkorpa nem szívja jól be a tejet >> mert valaki nem előrelátóan előző este készíti el az előzményeket…ugye…)

Végül jöhet az aktív rész, melyhez bevonhatod az épp lófráló családtagokat is! A golyógyártási ceremónia.

Vizes kézzel formázz gombócokat és hempergesd meg a kókuszreszelékben. Ne felejts el mandulát rejteni a közepébe, mert mandula nélkül a gombócok olyan kis sivár képződmények, amelyeknek maximum csak a foghíjas nyugdíjas tud örülni.

A kész golyókat hűtőben tároljuk, amíg el nem jutnak a bendőkig… Másnapra jobban összeállnak, de sajnos sok empirikus adat nincs erről, mert szinte aznap mindenki rá fog járni… 😉

Tápérték-adatok:

Ha nem toltad túl a kóstolgatást, és a mutánsabb ping-pong labda méretet céloztad be Te is, akkor ebből az adagból 10 golyszli készül.

Raffaellonk darabja így 61 kalóriát kóstál, melyben 5,6 g fehérje, 3,9 g szénhidrát és 2,5 g zsír van. Igen, villoghat bátran ezekkel az értékekkel!

Ha sok az éhes száj, akkor lehet dupla adaggal is startolni, és hideg téli esti program keretében összegyúrni egy egész hóember-dinasztiát!

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •