Csíkos kiflik
glutén-, állati tej-, tojásmentes vegán-paleo recept
Beküldte: Laczkó Zsuzsanna
Az alap: 250 + 250 = 500 gramm paszternákpüré, amelyet kb. 20-25 dkg paszternák + víz + só hozzáadásával főzéssel és alapos turmixolással készítünk.
Hozzávalók:
Sárga tészta hozzávalók:
- 250 gramm paszternákpüré,
- 20 gramm Nature Cookta Kókuszliszt,
- 60 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 10 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 5 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 20 gramm Nature Cookta Kókuszolaj,
- mokkás kanálnyi kurkuma por (elhagyható, de így szép sárga színe lesz),
- késhegynyi Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.
Kendermagos tészta hozzávalók:
- 250 gramm paszternákpüré,
- 50 gramm Nature Cookta Kendermagliszt,
- 25 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 10 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
- 10 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 10 gramm darált mák,
- 10 gramm Nature Cookta Kókuszolaj,
- késhegynyi Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.
Elkészítés:
Két tésztát kell készíteni egy zöldségpürés alapból úgy, hogy a szárazanyagokat egy tálba rakjuk, alaposan összekeverjük, rászórjuk a szódabikarbónát amit citromlével kipezsegtetünk és a még meleg masszával + a kókuszolajjal összedolgozzuk. Mindkét tésztából szilikonos nyújtólapon igény esetén kevés bambuszrost vagy tápióka keményítős lisztezéssel egy-egy gombócot formázunk, tehát két kendermaglisztes és két kókuszlisztes cipónk lesz így, és ezeket legalább fél órát pihentetjük hűtőben (így könnyebben formázható). A cipókat egyenként kerekre elnyújtjuk, egymásra fektetjük, majd tortacikkszerűen felvágjuk 8 cikkre, majd szorosan feltekerjük és tepsibe helyezzük. Így összesen 16 darab kis kiflink lesz. A tetejüket vegánok és tojásra érzékenyek kurkumás kókuszkrémmel kenjék, egyébként pedig simán tojássárgájával is lekenhető. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon hőlégkeverésen kb. 30 percig sütjük, rácson hűtjük ki.
Kiegészítésül:
A kiflik se nem édesek, se nem sósak, inkább naturálisak, a fogyasztani kívánt feltét vagy hozzá tálalt étel-ital határozza meg, hogy édes vagy sós.
Az elkészítési idő: előkészítéssel, várakozással, formázással, sütéssel együtt kb. két óra.
Az adagból 16 darab kis kifli formázható.
Tálalási javaslat:
Édes verzióban: uzsonnára kb. 4-6 főnek kávé vagy tea mellé VCO kókuszolajjal kenve, házi lekvárral vagy szezonális gyümölccsel.
Sós verzióban: sós kencék (pl. avokádókrém pesto vagy májkrém) + savanyúságok.
Ha édesen fogyasztanánk:
Házi készítésű eperlekvár
Hozzávalók:
- 2 kg tisztított, megmosott, csumázott eper,
- 20 gramm Nature Cookta Pektin,
- ízlés és diéta szerinti édesítés,
- kimosott sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
- befőzőautomata, ennek hiányában paplanokkal, párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló hely
Elkészítés:
A megtisztított, darabolt epret lefedve felforraljuk, majd ha felforrt a fedőt levéve továbbfőzzük, hogy az eresztett levét jól elfője, közben krumplitörővel a nagyobb szemeket szétnyomkodjuk. A pektint a kívánt édesítővel összekeverjük, majd a lekvárhoz keverjük, és további öt percig főzzük. Sterilizált csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük, a tetőket rácsavarjuk és befőzőautomatával 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában: az üvegeket fejre állítjuk és párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló helyre tesszük, két napra.