Csíkos kiflik
glutén-, állati tej-, tojásmentes vegán-paleo recept

Beküldte: Laczkó Zsuzsanna

Az alap: 250 + 250 = 500 gramm paszternákpüré, amelyet kb. 20-25 dkg paszternák + víz + só hozzáadásával főzéssel és alapos turmixolással készítünk.

Hozzávalók:

Sárga tészta hozzávalók:
  • 250 gramm paszternákpüré,
  • 20 gramm Nature Cookta Kókuszliszt,
  • 60 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
  • 10 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
  • 5 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
  • 20 gramm Nature Cookta Kókuszolaj,
  • mokkás kanálnyi kurkuma por (elhagyható, de így szép sárga színe lesz),
  • késhegynyi Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.
Kendermagos tészta hozzávalók:
  • 250 gramm paszternákpüré,
  • 50 gramm Nature Cookta Kendermagliszt,
  • 25 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
  • 10 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
  • 10 gramm Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
  • 10 gramm darált mák,
  • 10 gramm Nature Cookta Kókuszolaj,
  • késhegynyi Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.

Elkészítés:

Két tésztát kell készíteni egy zöldségpürés alapból úgy, hogy a szárazanyagokat egy tálba rakjuk, alaposan összekeverjük, rászórjuk a szódabikarbónát amit citromlével kipezsegtetünk és a még meleg masszával + a kókuszolajjal összedolgozzuk. Mindkét tésztából szilikonos nyújtólapon igény esetén kevés bambuszrost vagy tápióka keményítős lisztezéssel egy-egy gombócot formázunk, tehát két kendermaglisztes és két kókuszlisztes cipónk lesz így, és ezeket legalább fél órát pihentetjük hűtőben (így könnyebben formázható). A cipókat egyenként kerekre elnyújtjuk, egymásra fektetjük, majd tortacikkszerűen felvágjuk 8 cikkre, majd szorosan feltekerjük és tepsibe helyezzük. Így összesen 16 darab kis kiflink lesz. A tetejüket vegánok és tojásra érzékenyek kurkumás kókuszkrémmel kenjék, egyébként pedig simán tojássárgájával is lekenhető. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon hőlégkeverésen kb. 30 percig sütjük, rácson hűtjük ki.

Kiegészítésül:
A kiflik se nem édesek, se nem sósak, inkább naturálisak, a fogyasztani kívánt feltét vagy hozzá tálalt étel-ital határozza meg, hogy édes vagy sós.
Az elkészítési idő: előkészítéssel, várakozással, formázással, sütéssel együtt kb. két óra.
Az adagból 16 darab kis kifli formázható.

Tálalási javaslat:
Édes verzióban: uzsonnára kb. 4-6 főnek kávé vagy tea mellé VCO kókuszolajjal kenve, házi lekvárral vagy szezonális gyümölccsel.
Sós verzióban: sós kencék (pl. avokádókrém pesto vagy májkrém) + savanyúságok.

Ha édesen fogyasztanánk:

Házi készítésű eperlekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg tisztított, megmosott, csumázott eper,
  • 20 gramm Nature Cookta Pektin,
  • ízlés és diéta szerinti édesítés,
  • kimosott sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
  • befőzőautomata, ennek hiányában paplanokkal, párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló hely

Elkészítés:
A megtisztított, darabolt epret lefedve felforraljuk, majd ha felforrt a fedőt levéve továbbfőzzük, hogy az eresztett levét jól elfője, közben krumplitörővel a nagyobb szemeket szétnyomkodjuk. A pektint a kívánt édesítővel összekeverjük, majd a lekvárhoz keverjük, és további öt percig főzzük. Sterilizált csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük, a tetőket rácsavarjuk és befőzőautomatával 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában: az üvegeket fejre állítjuk és párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló helyre tesszük, két napra.