Laczkó Zsuzsanna receptje
glutén-, állati tej-, tojásmentes, vegán
Hozzávalók:
- 60 dkg csicsóka (nyersen, tisztán, darabolva mérve),
- 3 dl főzővíz,
- 1-2 teáskanál Nature Cookta Parajdi só,
- 2 evőkanál N&Z Kókuszolaj,
- 10 dkg Nature Cookta Tápióka keményítő,
- 2 dkg Nature Cookta Bambuszrost,
- 4 dkg Nature Cookta Útifű maghéj liszt,
- 5 dkg Nature Cookta Kókuszliszt,
- 5 dkg Nature Cookta Szezámmagliszt,
- 5 dkg cassava dara gari,
- 1 teáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna egy teáskanál citromlével kipezsegtetve.
Elkészítés:
A tisztított, darabolt csicsókát 3 dl ízlés szerint sózott vízben puhára főzzük, majd az egészet simára leturmixoljuk, hozzáadunk 2 evőkanál kókuszolajat. A szárazanyagokat a szódabikarbóna kivételével mind egy tálba mérjük, jó alaposan összekeverjük, majd a szódabikarbónát is hozzáadjuk, amit azonnal egy teáskanál citromlével kipezsegtetünk. A még meleg leturmixolt csicsókát is a tálba öntjük és eldolgozzuk, két cipót formázunk, amit kb. fél órára pihenni hagyunk. Ha túl lágy-ragadós volna bambuszrosttal tudunk rajta enyhíteni. Ezután elnyújtjuk, ha szükséges bambuszrosttal alá-fölé lisztezve, de szilikon lapon, szilikonos nyújtófával nem ragadós. Felcsíkozzuk, daraboljuk, nudli formára sodorjuk, éppen hogy csak mozgó forró vízbe dobjuk. Ha a tetejére kezdenek jönni a nudlik, akkor már pár pillanat és kész is. Ne főzzük túl, szedjük tálba, hogy ne ragadjon össze, locsoljuk meg folyékony kókuszolajjal.
Ízlés szerint tálaljuk, én a képen látható nudlit darált törökmogyoróval + por eritrittel szórtam meg.