Cserépben sült panettone (paleo)

Beküldte: Dalla Judit

1,3 literes, mázas cserépedényhez

Hozzávalók:

  • 45 g Nature Cookta Kókuszliszt
  • 45 g Nature Cookta Mandulaliszt
  • 20 g Nature Cookta special Tápióka keményítő
  • 2 ek Nature Cookta Eritritol
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 lapos tk Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna
  • 2 csipet Nature Cookta Étkezési Parajdi só
  • kb. 60 ml kókusztej
  • 50 g Nature Cookta Kókuszolaj, lágyabban
  • 3 tojás (M-es)
  • 1-2 ek rum (opcionálisan)
  • Nature Cookta Kókuszolaj a cserép kikenéséhez
  • 120-140 g aszalt gyümölcs:
    – 50 g mazsola (beáztatva)
    – 40 g oranzsát (érdemes beáztatni)
    – 30-40 g datolya/sárgabarack, apróra vágva (érdemes beáztatni)

Elkészítés:

1. Az aszalt gyümölcsöket előkészítem és beáztatom a rumba, hogy puhuljanak. (Lehetőleg egy egész napra.) Más gyümölcsöt is vehetünk, de mazsola és aszalt narancshéj lehetőleg legyen benne. Ha túl cukros a héj, érdemes langyos vízzel átöblíteni és utána áztatni.
2. Másnap a száraz anyagokat egy nagy tálban összekeverem és hozzáadom a kókusztejet.
3. Egy pici edényben a citromléhez adom a szódabikarbónát és néhány perc alatt felpezsegtetem.
4. A sütőt alsó-felső állásban 180 fokra előmelegítem.
5. A cserepet (1,3 literes mázas cserép) vagy bármilyen hasonló sütőformát kikenek zsírral.
6. A tojásokat enyhén felverem (elég villával, de sokkal szebb eredményt kapunk, ha a tojásokat legalább félig habosra keverjük. Én meg szoktam elégedni a villás felveréssel.) Óvatosan hozzákeverem a citromlevet és a masszát. Egy viszonylag sűrűn folyó tésztát kapunk. A cserépbe öntöm a tésztát és elegyengetem, majd beteszem a sütő középső sínjére. Nem kell lefedni. A tészta vastagságától függően kb. 50-110 perc alatt lesz kész. Az utolsó 10 percben a sütőt fel lehet venni 200 fokra és a kérgét ropogósabbra sütni. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, de túlsütni sem szabad.
7. Kinyitom a sütő ajtaját, a cserepet (illetve a sütőformát) kihúzom a szélére és hűlni hagyom. Mikor teljesen kihűlt, tálra lehet borítani. A tetejét porcukorral (porrá őrölt édesítővel) csak csokoládémézzal is be lehet fedni.

1 panettone 1,3 l űrtartalmú cseréphez │ 70 perc + áztatás + hűtés