Cserépben sült panettone (paleo)
Beküldte: Dalla Judit
1,3 literes, mázas cserépedényhez
Hozzávalók:
- 45 g Nature Cookta Kókuszliszt
- 45 g Nature Cookta Mandulaliszt
- 20 g Nature Cookta special Tápióka keményítő
- 2 ek Nature Cookta Eritritol
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 lapos tk Nature Cookta étkezési Szódabikarbóna
- 2 csipet Nature Cookta Étkezési Parajdi só
- kb. 60 ml kókusztej
- 50 g Nature Cookta Kókuszolaj, lágyabban
- 3 tojás (M-es)
- 1-2 ek rum (opcionálisan)
- Nature Cookta Kókuszolaj a cserép kikenéséhez
- 120-140 g aszalt gyümölcs:
– 50 g mazsola (beáztatva)
– 40 g oranzsát (érdemes beáztatni)
– 30-40 g datolya/sárgabarack, apróra vágva (érdemes beáztatni)
Elkészítés:
1. Az aszalt gyümölcsöket előkészítem és beáztatom a rumba, hogy puhuljanak. (Lehetőleg egy egész napra.) Más gyümölcsöt is vehetünk, de mazsola és aszalt narancshéj lehetőleg legyen benne. Ha túl cukros a héj, érdemes langyos vízzel átöblíteni és utána áztatni.
2. Másnap a száraz anyagokat egy nagy tálban összekeverem és hozzáadom a kókusztejet.
3. Egy pici edényben a citromléhez adom a szódabikarbónát és néhány perc alatt felpezsegtetem.
4. A sütőt alsó-felső állásban 180 fokra előmelegítem.
5. A cserepet (1,3 literes mázas cserép) vagy bármilyen hasonló sütőformát kikenek zsírral.
6. A tojásokat enyhén felverem (elég villával, de sokkal szebb eredményt kapunk, ha a tojásokat legalább félig habosra keverjük. Én meg szoktam elégedni a villás felveréssel.) Óvatosan hozzákeverem a citromlevet és a masszát. Egy viszonylag sűrűn folyó tésztát kapunk. A cserépbe öntöm a tésztát és elegyengetem, majd beteszem a sütő középső sínjére. Nem kell lefedni. A tészta vastagságától függően kb. 50-110 perc alatt lesz kész. Az utolsó 10 percben a sütőt fel lehet venni 200 fokra és a kérgét ropogósabbra sütni. Mindenképpen végezzünk tűpróbát, de túlsütni sem szabad.
7. Kinyitom a sütő ajtaját, a cserepet (illetve a sütőformát) kihúzom a szélére és hűlni hagyom. Mikor teljesen kihűlt, tálra lehet borítani. A tetejét porcukorral (porrá őrölt édesítővel) csak csokoládémézzal is be lehet fedni.
1 panettone 1,3 l űrtartalmú cseréphez │ 70 perc + áztatás + hűtés