Laczkó Zsuzsanna receptje
Glutén-, állati tej-, tojásmentes, vegán
Az összetevőket ízlés szerint lehet variálni, én most ezekkel az arányokkal dolgoztam:
- 2 dl napraforgómag,
- 5 dkg darált dió,
- 1 dl szezámmag,
Ezeket késes aprítóval megdaráltam, egy tálba pakoltam.
Hozzáadtam még a következőket:
- 1 dl Nature Cookta Szezámmagliszt,
- 1 dl Nature Cookta Amarántliszt,
- 3 púpos evőkanál Nature Cookta Útifű maghéj,
- egy kávéskanál őrölt kömény,
- egy kávéskanál őrölt bors,
- egy teáskanál Nature Cookta Himalája só
Ezek után hozzáadtam egy nagyobb, finomra reszelt sárgarépát is.
Összekevertem, majd kb. 2-3 kanálnyi N&Z Kókuszolajat is hozzáadtam. Kb. 4 – 5 – 6 dl vizet melegítettem, kikészítettem és hozzáöntöttem egyből 4 dl-t, egynemű masszává dolgoztam. Amennyiben igénylik a szárazanyagok, lehet apránként többet is önteni a vízből. Félretettem legalább fél órára duzzadni, de ez lehet akár több idő is.
Ragacsos sűrű kanalazható masszát kell kapnunk, ha túl híg vagy túl kemény akkor még alakíthatunk rajta. Ha nagyon kemény, kevés vizet, ha túl híg akkor szezámmagliszt vagy amarántliszt mehet még nyugodtan bele.
Sütőpapírral béleltem két tepsit, amit még kikentem kevés Nature Cookta Kókuszolajjal előtte a biztonság kedvéért és a masszát bekanalaztam. 5-6 mm-nyi vastagságúra lapogattam el, kanál hátlapjával egyengettem simára és viszonylag alacsony hőfokon (120 Celsius fok) kezdtem el sütni. Nagyjából 15-20 perc elteltével kivettem, derelyevágóval beirdaltam tetszőleges hosszúkás szeletekre, majd visszatettem. Még legalább 40-50 perc sütés kell neki, én légkeverésesre teszem általában, de figyeljük, mert a sütési idő sütőnként eltérő lehet. A szélek nálam gyorsabban szoktak sülni, szemmel kell tartani és szükség esetén azokat a szeleteket hamarabb ki kell szedni. Amikor már eléggé jól belengte az illat a lakást, akkor már hamarosan elkészül. Onnan is tudjuk, hogy már hamarosan készen van, hogy a sütőpapírra már nem ragad, és egyenként meg tudjuk forgatni a lapkákat. Érdemes megforgatás után még pár percet sütni, hogy jól átsült ropogós legyen.
Önmagában is finom, ropogós snack étel, de többnyire mustárral vagy majonézzel vagy töpörtyűkrémmel, vagy vegán körözöttel kenegetve szokta kisfiam falatozni.