Laczkó Zsuzsanna receptje
tej- és gluténmentes, vegán recept
Hozzávalók:
- 4 dkg Nature Cookta Quinoa,
- 5 dl víz,
- egy csipet Nature Cookta Parajdi só
Elkészítés:
4 dkg quinoát szárazon kimérünk, majd jó alaposan folyó víz alatt addig mossuk, amíg már nem habosodik a víz. Egy tűzálló edényben csipet sóval és 3-4 dl tisztított vízzel teljesen szétfőzzük, majd az egészet langyosra hűtjük, és turmixgéppel a legerősebb fokozaton – ha szükséges a gépet közben pihentetve – homogénné turmixoljuk. Ezután kiegészítjük tisztított vízzel összesen 600 gramm mennyiségre.
Az így elkészített tej kiváló alap sós mártásokhoz, öntetekhez, vagy további sütéshez, főzéshez, erjesztéshez az állati tej pótlására az arra érzékenyeknél.
Desszertekhez süteményekhez önmagában nem, csak keverve pl. kókusztejjel, vagy diófélékből (pl. mandula-, mogyorótej, azoknak akik nem érzékenyek rá) készült tejjel keverve ideális, mivel szólóban nem édeskés ízvilágú.