MandulaolajA mandula kivonatának jellegzetes aromája miatt kivívta magának az idők során, hogy az egyik leggyakrabban használt növényi olaj legyen. Finom, lágy, enyhén mandulás íze egyedülállóan különlegessé teszi az ételeket.

A Nature Cookta Mandulaolaj édes mandulából készül vegyszermentesen, hideg sajtolással. A rózsafélék családjába tartozó mandulafa terméséből nyerik. Konyhai alkalmazásánál már pár csepp mandulaolajjal is kivételes ízvilágot varázsolhatunk.

A mandulaolaj a történelemben

Az olajok históriája szinte egyidős az emberiségével, hiszen már a kőkorszakban találtak nyomokat arra, hogy napraforgómagból és szezámmagból olajat állítottak elő elődeink. Bár akkoriban még nem tölthetett be jelentős szerepet a mindennapokban, az ókori nagy birodalmakban már étkezési és szakrális célra is használták.
Az ókori görög városállamokban már teljesen bizonyossá vált, hogy az olaj fontos alapanyag lehet az étkezésben is. A későbbiekben az olajfa elterjedt Szicília szigetén, valamint a dél-olasz, dél-francia és észak-afrikai területeken is. Mivel ez az örökzöld növény nem terem meg minden területen, az emberiség olyan növényekből próbált olajat kinyerni, amelyek megbirkóznak a hidegebb éghajlattal is. Így fedezték fel a lenolajat, melyet először lámpásokban használtak, és csak a 15-16. században vezették be étkezéseikbe. A technika fejlődésével egyre több növényből tudták előállítani az olajat, így leltek rá a mandulára is.

A manduláról további érdekességeket a Wikipédia oldalain olvashat:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_%28n%C3%B6v%C3%A9nyfaj%29

Mandulaolaj a konyhában

Konyhai felhasználása során leginkább sütemények elkészítésénél tudjuk felhasználni, főleg olyanoknál ajánlott, amelyekhez illik a mandula összetéveszthetetlen íze. Nagyon finom marcipánokat, pralinékat, gyümölcssalátákat készíthetünk, ha összetevőként néhány csepp Nature Cookta Mandulaolajat is használunk. Enyhén édes íze nagyon jól harmonizál a kacsával, hallal és a csirkével is.
A keleti konyha előszeretettel használja, főképp desszertekhez, de ezen kívül mártásokhoz, dipekhez, szószokhoz, pácokhoz, hideg levesekhez is.

A mandulaolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
Figyelem! A mandulaolaj fogyasztása nem javasolt a diófélékre érzékenyeknek!

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 3751 kJ/ 896 kcal
Zsír: 100 g
amelyből telített zsírsavak: 8 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Kiszerelés: 50 ml, 250 ml