MandulalisztA Nature Cookta Mandulaliszt a gabonamentes konyha hideg préseléssel, vegyszermentesen olajtalanított hozzávalója. Az egyik legjobb tulajdonsággal bíró magliszt. Kevésbé karakteres íze miatt nagyon jól fűszerezhető: legyen szó édes vagy sós finomságokról.

Különlegessége, hogy csak olyan mandulaszemek kerültek felhasználásra, melyeket blansíroztak, azaz eltávolították a héját.

A mandula a történelemben

Már a Biblia is említi az ősidők óta ismert mandulát. Egy görög mitológia szerint Phyllis hercegnőt megsajnálták az istenek és mandulafává változtatták, mert kedvesét hiába várta az oltárnál. Mikor Demophon kóborlásaiból visszatérve szerelme helyett csak egy fát talált, szégyenében megölelte, amely virágba borult.
Az ókoriaknál a mandula különleges ajándék szerepét töltötte be. Esküvőkön az ifjú párra szórták, hogy házasságuk termékeny és nehézségektől mentes legyen.
Svédországban is a szerencsét kötik hozzá: a hiedelem szerint aki megtalálja a karácsonyi rizspudingba rejtett egy szem mandulát, az különös kegyeltje lesz a sorsnak a rákövetkező évben.
A latin-olasz eredetű mandula szavunk arra utal, hogy a Kárpát-medencében való elterjedése valószínűleg a rómaiaknak köszönhető.

A manduláról további érdekességeket a Wikipédia oldalán olvashat:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_%28n%C3%B6v%C3%A9nyfaj%29

Mandulaliszt a konyhában

Felhasználási formáinak csak a képzelet szabhat határt. Legfőképpen olyan kenyerek, péksütemények, muffinok sütéséhez, vagy akár krémek főzéséhez ajánlott, amelyek ízvilágához illik a mandula édeskés íze. A sütemények készítésekor nagyon könnyű, habszerű, illatos tésztát kapunk. Fehérliszt helyettesítésére 100%-ban használható. Ha csak mandulaliszttel vagy teljesen gabonamentes liszttel helyettesítjük a receptben megadott mennyiséget, akkor eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept előír. A mandula őrlemény ízletes alapanyaga lehet pitéknek, palacsintáknak, kekszeknek, linzereknek. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűrítésre is használhatjuk. A paleolit étrend követőinek és diétázóknak is tökéletes megoldás a konyhában.
Kiváló francia édességet is készíthetünk a mandulalisztből. A macaron olyannyira kedvelt sütemény Franciaországban, hogy az éttermek naponta 1000 darabot is eladnak belőle.

Mandulalisztes pite receptjét találja, ha a következő linkre kattint:

https://naturecookta.hu/almas-diohabos-pite

A mandulaliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Ne fogyasszon mandulalisztet, ha a diófélékre allergiás vagy érzékeny!
A mandulalisztet felbontás után tárolja a hűtőben!

Tartalmaz:100% mandulaliszt

Átlagos tápérték 100 g termékben:
energia: 1318 kJ/315 kcal
zsírok: 11 g
amelyből telített zsírok: 1 g
szénhidrát: 4 g
amelyből cukor: 0 g
fehérje: 40 g
só: 0 g

Kiszereléseink:

manulaliszt 250g  mandulaliszt 500g