MákolajSzámos étel alkotóelemeként szerepel a boglárkafélék rendjébe tartozó mák. A csodaszernek titulált alapanyag közkedveltségét különleges ízének és tradicionális értékének is köszönheti.

A Nature Cookta Mákolajat hidegsajtolással készítik, melyhez kizárólag gondosan válogatott mákot használnak. Ez a különleges eljárás vegyi anyagoktól, tartósítószerektől mentes. Színe világossárga, illata a pirított mákra emlékeztet. Karakteres aromáját a belőle készített olajban is érezhetjük. Tartályban történő ülepítés után szűrik, majd palackozzák.

A mákolaj a történelemben

A görög mitológia szerint a mákszemek Adonisz könnyeiből jöttek létre, amikor szerelmét siratta. A görögök és a rómaiak is mézzel elegyítve fogyasztották. Ekkor még leginkább fűszerként használták, kenyerüket mákszemekkel szórták meg, s így sütötték ki. Az olimpiára készülő versenyzők is előszeretettel fogyasztották ezeket az ételeket.
A misztikus növény megnevezésére az idők során rászolgált, nem csak esővarázslásra, jövendőmondásra, hanem termékenység varázsláskor is használták. A Közép-Ázsiából származó növényt Kr. e. 4000-ben a sumérok már jelölték rajzaikon. Az egyiptomiak Kr. e. 1300 körül ismerték és termesztették, az öröm növényének és fehér lótusznak is nevezték. Nagy Sándor hódításainak köszönhetően termesztése egészen Indiáig terjedt. A 19. században olaját szappan, lámpaolaj és lakk készítésére is hasznosították.
Hazánkban azt tartották a régiek, hogy szerencsét és bőséget hoz a mák fogyasztása. A szerelmi jóslás fő eszköze is volt. Amíg itthon számos sütemény készül belőle, Európában sok helyen csak a péksütemények szórására használják.
Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.

A mákról további érdekességeket a Terebess oldalán olvashat:
https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

A mákolaj a konyhában

A Nature Cookta Mákolaj karakteres aromája nagyon jól passzol a péksüteményekhez, gyümölcslevesekhez, salátákhoz, kész ételekhez. Önteteinket a mákolajon kívül citrommal és gránátalmával is ízesítsük.
A mákolaj felhasználásának nagy múltja van a keleti konyhában. Nagyon jól érvényesül aromája az édes ételek ízesítésénél. Ínycsiklandóan finom lepényeket, réteseket, muffinokat, palacsintákat, kuglófokat és kalácsokat készíthetünk a felhasználásával, akár fagylaltra is tehetünk belőle. Íze nagyon jól harmonizál a halakkal is. Nagyon pikáns étellel vendégelheti meg szeretteit, ha a citrommal ízesített halat mákolajjal is meglocsolja.

A Nature Cookta Mákolajat kizárólag alacsony alkaloid-összetételű étkezési mákból készítik.
Alacsony füstpontja (~120 °C) miatt magas hőfokú sütésekhez nem ajánljuk.

A mákolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Tartalmaz: 100% mákolaj

Átlagos tápérték 100 g-ban:

Energia: 3695 kJ/ 899 kcal
Zsír: 99,86 g
amelyből telített zsírok: 11 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Kiszerelések: 100 ml, 250 ml