Karácsonyi paleoós túrós puliszka
Beküldte: Gerda
Hozzávalók /egy személyre/:
1. A “túró”-hoz:
- 3 tojásfehérje
- 1 kávéskanál Nature Cookta Citromsav
- 1 kanál Nature Cookta Eritritol
- 1 késhegynyi só
- 0,3 liter tisztított víz
- 2 dkg vaj
2. A “tésztá”-hoz:
- 1 szelet füstölt szalonna és/vagy
- 1 kanál Nature Cookta Kókuszolaj,
- 1 egész tojás (szétválasztva)
- 3 tojás fehérje
- 4 kanál víz
- 1 teáskanál Nature Cookta Szezámmagliszt
- 1 késhegynyi őrölt kömény
- Nature Cookta Parajdi só, ízlés szerint
Elkészítés:
1. a “PaleoTúró”
A vizet a Nature Cookta Citromsavval, -sóval, -Eritritollal feltesszük főni. A zubogó vízbe beleöntjük (felverés nélkül) a nyers tojásfehérjét. Amikor összekapta, sűrű szitán át leszűrjük, még melegen hozzákeverjük az elolvadó vajat, és így a hűtőbe rakjuk. Kb. egy óra múlva, amikor már hidegre dermedt, lecsöpögtetjük. A víz kijön a vaj benne marad…
A továbbiakban a hűtőben napokig eláll.
Elkészítési idő: fél óra + a hűtés, csöpögtetés…
2. a “Tészta”
A 3+1 tojásfehérjét simára keverjük a szezámliszttel, sóval, köménnyel, négy kanálnyi vízzel és hagyjuk fél órát pihenni. Közben a szalonnát apróra kockázzuk és kiolvasztjuk. A tepertőt kiszedjük és félretesszük, a visszamaradt forró zsírba beöntjük sülni a szezámos masszát.
Mikor kicsit megdermedt, krumplitörővel morzsásra törjük, hozzákeverjük a tojássárgáját és még sütjük pár percig. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Tálaláskor a “PaleoTúrót” hidegen rátesszük a tetejére, kicsit megsózzuk és a megmelegített szalonnatepertővel megszórjuk. Fogyaszthatjuk édesen is. Ilyenkor szalonnazsír helyett kókuszolajon sütjük, a “PaleoTúrót” pedig reszelt biocitrom héjjal, mazsolával, citromlével keverjük össze és őrölt Nature Cookta Eritritollal szórjuk meg.