Karácsonyi paleoós túrós puliszka

Beküldte: Gerda

Hozzávalók /egy személyre/:

1. A “túró”-hoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál Nature Cookta Citromsav
  • 1 kanál Nature Cookta Eritritol
  • 1 késhegynyi só
  • 0,3 liter tisztított víz
  • 2 dkg vaj
2. A “tésztá”-hoz:
  • 1 szelet füstölt szalonna és/vagy
  • 1 kanál Nature Cookta Kókuszolaj,
  • 1 egész tojás (szétválasztva)
  • 3 tojás fehérje
  • 4 kanál víz
  • 1 teáskanál Nature Cookta Szezámmagliszt
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • Nature Cookta Parajdi só, ízlés szerint

Elkészítés:

1. a “PaleoTúró”

A vizet a Nature Cookta Citromsavval, -sóval, -Eritritollal feltesszük főni. A zubogó vízbe beleöntjük (felverés nélkül) a nyers tojásfehérjét. Amikor összekapta, sűrű szitán át leszűrjük, még melegen hozzákeverjük az elolvadó vajat, és így a hűtőbe rakjuk.  Kb. egy óra múlva, amikor már hidegre dermedt, lecsöpögtetjük. A víz kijön a vaj benne marad…
A továbbiakban a hűtőben napokig eláll.
Elkészítési idő: fél óra + a hűtés, csöpögtetés…

2. a “Tészta”

A 3+1 tojásfehérjét simára keverjük a szezámliszttel, sóval, köménnyel, négy kanálnyi vízzel és hagyjuk fél órát pihenni. Közben a szalonnát apróra kockázzuk és kiolvasztjuk. A tepertőt kiszedjük és félretesszük, a visszamaradt forró zsírba beöntjük sülni a szezámos masszát.
Mikor kicsit megdermedt, krumplitörővel morzsásra törjük, hozzákeverjük a tojássárgáját és még sütjük pár percig. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Tálaláskor a “PaleoTúrót” hidegen rátesszük a tetejére, kicsit megsózzuk és a megmelegített szalonnatepertővel megszórjuk. Fogyaszthatjuk édesen is.  Ilyenkor szalonnazsír helyett kókuszolajon sütjük, a “PaleoTúrót” pedig reszelt biocitrom héjjal, mazsolával, citromlével keverjük össze és őrölt Nature Cookta Eritritollal szórjuk meg.