Laczkó Zsuzsanna receptje

állati tej-, tojás-, gluténmentes, vegán

Hozzávalók:

  • 1 csésze hántolt köles,
  • 3 csésze víz,
  • 1-2 kapszula tejsavbaktérium kultúra: olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus,
  • 1 csipet Nature Cookta Parajdi Étkezési só,
  • 1 evőkanál Nature Cookta hidegen sajtolt Máriatövismag-olaj,
  • 1-2 teáskanál Nature Cookta Himalája só,
  • ízlés szerint őrölt kömény, bors, őrölt pirospaprika fűszer, apróra vágott snidling, zöldhagyma vagy lila hagyma.

Elkészítés:

Egy csésze hántolt kölest folyó víz alatt leöblítettem, majd 3 csészényi vízben pici parajdi sóval együtt megfőztem. Hagytam kb. 40 Celsius fokosra kihűlni majd hozzákevertem 1-2 kapszulás tejsavbaktérium kultúrát, üvegekbe kanalaztam és 24 órát egyenletes meleg helyen tartottam (kb 42 Celsius fokon). Ez lehet joghurtkészítő gép, sütő, aszaló vagy radiátor stb. Ha ilyen nincs, célszerű átmenetileg “inkubátor”-t készíteni, azaz egy hűtőtáskát vagy dobozt párnákkal, szivacsokkal, rongyokkal kibélelni és melegvizes palackokat elhelyezni benne. A palackokban a vizet időnként cseréljük, hogy mindig meleg maradjon a készülő massza.

24 óra elteltével a kölesünk “megsavanyodik”, ezután már csak ízesíteni, fűszerezni kell, apróra vágott hagymával (snidling, lila hagyma, zöldhagyma stb), himalája sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, cukormentes mustárral, ki hogy szereti. Zsiradékot is feltétlenül tegyünk hozzá, én Nature Cookta hidegen sajtolt Máriatövismag-olajat használtam. Rendkívül ízletes, igazi túróélmény és élőflórás!

Vegán ropogós lapkakenyérre kentük, himalája sóval ízesített retekkel és újhagymával fogyasztottuk.

Fontos:

1. Savanyítás előtt csak egy csipetnyi sót használjunk, és az NE himalája só legyen, mert annak túl magas az ásványi anyag (bróm) tartalma, amely gátolja a fermentálási folyamatot.

2. Az egynapos érlelés alatt lazán legyenek az üvegek csavaros tetői, hogy a keletkező gázok távozni tudjanak, de semmi más oda nem való baktérium véletlenül se kerüljön bele, ez idő alatt az üvegeket ne nyitogassuk, ne rázogassuk, egyáltalán ne piszkáljuk. Az egy nap leteltével a megsavanyodott kölessel teli üvegeket hűtőben pár órára hűtsük, majd hidegen fűszerezzük, így könnyebb beállítani az ízeket, mint langyosan, melegen. Ízesítés után fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.

Összesen négy darab a képeken látható kisüvegnyi körözöttem lett, ez kb. 6-8 adag. Az elkészítés kétszer negyed óra, a fermentálási várakozási idő 24 óra.

Recept
recipe image
Recept neve
Élőflórás "köles túró" körözött
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Sütési/főzési idő
Teljes idő